Държавният департамент на САЩ забрани на Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков да влизат в страната поради участието им в сериозна корупция.

"В качеството им на заместник-министър на икономиката, директор на Държавната агенция за българите в чужбина и съответно главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина, Манолев, Харалампиев и Томов са замесени в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и доверието на българската общественост в демократичните институции и публичните процеси на тяхното правителство, включително чрез използване на тяхното политическо влияние и официална власт за лично облагодетелстване".

Както в документа на Държавния департамент, така и в публикувания малко по-рано доклад на американското министерство на финансите се споменава, че Пеевски "използва Желязков, чиновник от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, като посредник и съучастник, който плаща подкупи, за да се защити от обществения контрол и да упражни влияние върху ключови институции и сектори в българското общество".

"В допълнение към Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски, ние публично посочваме съпругата на Манолев, Надя Манолева, и децата му Алекса, Йоана и Димитър; съпругата и синът на Харалампиев - Веселка Харалампиева и Павел Харалампиев; малолетните син и дъщеря на Пеевски; и дъщерите на Желязков - Ваня Илкова Желязкова и Роза Илкова Желязкова.

По този начин Манолев, Харалампиев, Томов, Желязков и Пеевски и всеки един от посочените им близки имат наложена забрана за влизане в Съединените щати.

"Днешните действия потвърждават нашия ангажимент за подкрепа на върховенството на закона и укрепване на демократичните институции в България. Съединените щати подкрепят всички българи, чиято работа води до реформи, и Департаментът ще продължи да използва своите правомощия, за да насърчава отчетността за корумпираните участници в региона и в световен мащаб".

В края на декември 2020 г. американската версия на "Свободна Европа" съобщи, че Пеевски е наел за 6 месеца една от най-големите лобистки фирми във Вашингтон - BGR Group, която да го предпази от натрупващите се "проблеми в САЩ".

Пеевски плащал по 30 000 долара месечно, по данни на медията.

Със задачата да поизглади имиджа на българина се заел лобиста Том Лок - пенсиониран служител на ФБР, който специализирал в отношенията с министерството на правосъдието, ФБР, ЦРУ, министерството на финансите и други агенции.

МВнР: Борбата с корупцията е безусловно наш принципен и практически приоритет

Министерството на външните работи реагира със съобщение по повод наложените от САЩ санкции срещу българските граждани и фирми.

"Върховенството на закона е в основата на демократичния процес във всяка правова държава. В отношенията с нашите партньори и съюзници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че борбата с корупцията във всичките й форми следва да бъде безусловен наш принципен и практически приоритет. В качеството си на стратегически партньори България и САЩ поддържат устойчив и резултатен Стратегически диалог", се казва в съобщението.