Делян Пеевски, който е известен с редките си медийни изяви и за когото от месеци не се знае къде точно се намира, след новината, че попада в черни US списъци изпрати своя официална позиция много бързо.

"Считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон", пише Пеевски за попадането му в списъка на санкционираните лица за корупция по линия на закона "Магнитски".

Той твърди още, че не е извършил нищо, с което да накърни човешки права, не е държавен служител и не е участвал в корупционни действия, а мотивите, изложени от американските власти, не съдържали нито един верен факт.

Пеевски обявява и че е уведомил адвокатите си в САЩ и че ще предприеме "всички законови действия".

Ето и цялата позиция на Пеевски

Във връзка с включването ми от страна на САЩ в санкционния списък заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон.

Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт, се казва в позицията на Пеевски.

Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада, допълва Пеевски.

Уведомил съм адвокатите ми в САЩ и ще предприема всички законови действия срещу този акт, се казва в заключение от бившия депутат.