Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства е призовало адвокат Николай Хаджигенов, бивш депутат от „Изправи се! Мутри вън“, да „насочи лицата“, за които се твърди, че са подслушвани, да подадат сигнал в институцията. Това става известно от писмо, което Хаджигенов е получил от бюрото с дата 31 май. Самото писмо бе разпространено от адвоката на личната му страница във фейсбук. 

Поводът за кореспонденцията е интервю на Хаджигенов пред Нова телевизия от 27 май, в което той обяви, че 82-ма представители на опозицията са били подслушвани незаконно заради участието си в антиправителствените протести от миналото лято. Историята първо тръгна от председателят на ДСБ Атанас Атанасов, който обяви за 32-ма души от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", на които според него различни служби били „закачили“ СРС-та след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. След това сюжетът бе доразвит от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън“, които увеличиха списъка до 82 лица.

В четвъртък Хаджигенов представи пред БНТ документи, които по думите му доказват, че председателят на спецсъда е издал разрешения за подслушване на политици и граждански активисти.

В студиото бе показан документ, който би трябвало да покаже, че със сигурност подслушван е бил бившият депутат Настимир Ананиев, гравитиращ около Мая Манолова по време на протестите, както и негов съветник - Тихомир Василев. Вписан е с псевдоним "Настимир", а Василев - с "Тихо".

Документите показват, че е подслушван през юли и август, започнало е три дни преди първия антиправителствен протест.

Файлът не е бил изтрит, твърди Хаджигенов и показа стенограма от разговор на Ананиев с Василев. Двамата обсъждат как президентът Румен Радев ще гостува в предаването "Панорама" на БНТ, а от "Пик" щели да го причакват, за да го замерят с яйца.

"Трябва да направим нещо по въпроса да се предотврати", цитира разговора Хаджигенов. 

В документите обаче липсва името на заявителя поискал подслушването. Според Хаджигенов това е без прецедент и предположи, че искането е направено лично от главния прокурор Иван Гешев. С такова нещо се бил сблъскал при случая с мнимото "убийство" на Делян Пеевски. Хаджиегенов обясни, че има документите от "висок, едър човек с каскет" пред офиса му, който му ги донесъл късно вечерта пред офиса.

В официалното писмо, което Николай Хаджигенов е получил от бюрото се контрол на специалните разузнавателни средства на 31 май се казва, че във връзка с изнесените в медиите твърдения за незаконно прилагане на СРС-та, институцията „извършва проверка на отразените в публикациите органи и период“. И оттам препоръчват въпросните 82-ма представители на опозицията да подадат сигнали в бюрото. 

Самата работа на бюрото е силно разклатена след като зам.-председателят му Илко Жлеязков бе санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" и влезе в черния списък с корумпирани лица на Вашингтон.