Адвокат Николай Хаджигенов представи днес пред БНТ документи, които по думите му доказват, че председателят на спецсъда е издал разрешения за подслушване на политици и граждански активисти.

В студиото бе показан документ, който би трябвало да покаже, че със сигурност подслушван е бил бившият депутат Настимир Ананиев, гравитиращ около Мая Манолова по време на протестите, както и негов съветник - Тихомир Василев. Вписан е с псевдоним "Настимир", а Василев - с "Тихо".

Документите показват, че е подслушван през юли и август, започнало е три дни преди първия антиправителствен протест.

Файлът не е бил изтрит, твърди Хаджигенов и показа стенограма от разговор на Ананиев с Василев. Двамата обсъждат как президентът Румен Радев ще гостува в предаването "Панорама" на БНТ, а от "Пик" щели да го причакват, за да го замерят с яйца. "Трябва да направим нещо по въпроса да се предотврати", цитира разговора Хаджигенов. 

В документите обаче липсва името на заявителя поискал подслушването. Според Хаджигенов това е без прецедент и предположи, че искането е направено лично от главния прокурор Иван Гешев. С такова нещо се бил сблъскал при случая с мнимото "убийство" на Делян Пеевски.

И още - адвокатът твърди, че "Вътрешна сигурност" на МВР е получила достъп до данните на ДАТО, което също било безпрецедентно. 

Подслушването е започнало няколко дни след началото на протестите от миналото лято. 

Документите, които показа днес Хаджиенов, пък отивали дирекно при министъра на МВР Бойко Рашков, а не при главния прокурор. С аргумента:

"Ние при този главен прокур работата нямаме".

В листа с подслушваните, който представи Хаджигенов, имало и неговото име, както и това на Арман Бабикян. 

Арман Бабикян - също гост в предаването, отбеляза, че неслучайно от "Изправи се! Мутри вън!" са избрали обществената телевизия, за да покажат доказателствата.

Хаджиегенов обясни, че има документите от "висок, едър човек с каскет" пред офиса му, който му ги донесъл късно вечерта пред офиса.