Сметната палата е извършила одит на министъра на икономиката по отношение на упражняването на правата за собственост на дружествата с държавно участие, включително огромните и одиозни компании като ББР, ДКК, "Монтажи". Това заяви днес пред Нова председателят на Сметната палата Цветан Цветков. 

Одитът е обхванал период от няколко години, но с крайна дата декември на 2020 г. Тоест - министрите, които ще бъдат на практика проверявани са Емил Караниколов и неговият заместник Лъчезар Борисов. Докладът е вече готов, но все още не е приет официално от Сметната палата. След като и това стане, той ще бъде публично публикуван, обеща директорът на институцията. 

И въпреки че Цветков отказа да обяви някакви конкретни резултати, намекна доста ясно какво ни очаква - "И при този одит се вижда, че тези дружества не се управляват така, както трябва".

"Потвърждава се една теза от преди 30 години, че държавата не е много добър собственик", лаконичен, но ясен бе Цветков. 

Така се очертава втори негативен за бившата власт доклад, след като само преди дни Сметната палата публикува унищожителен доклад за дейността на държавната компания "Автомагистрали". В неге потвърди съмнението, че Агенция "Пътна инфраструктура" е дала огромни договори на държавната компания без обществена поръчка, без последната да има каквато и да било възможност или капацитет да ги изпълни. За целта "Автомагистрали" наема напълно непрозрачно и без адекватен конкурс частни компании, които получават огромни безотчетни пари.