Да гледаш филм в София понякога може да е предизвикателство, което изисква стотици полицаи, охрана, и жива верига от активисти. Разбира се - когато филмът е с ЛГБТ тематика и част от събитията преди ежегодния София прайд.

За пореден път снощи в центъра на столицата стотина защитници на "семейните ценности" обсадиха ЛГБТ събитие - излъчване на 4 кратки филма на ул. "Шипка" 23, къщата на ген. Ботьов. Причината - един от излъчваните филми, дело на северномакедонския режисьор Андрей Волкашин, според тях промотира педофилия. За това те съдят не по самия филм - който не са гледали - а по краткото му описание:

"В нея се разказва за горчиво-сладка история за необичайното приятелство между 9-годишният смелчага Марио и ексцентричния гей мъж Борче, застрашено от предразсъдъците и омразата на родителите в малко градче."

Акция поредна на ВМРО и БНС

Това не е първият подобен протест - атаките срещу ЛГБТ активистите започнаха с контрапротест срещу скромния първия прайд в Бургас на 15 май. От тогава насам членове на столичното младежко ВМРО и Българският национален съюз обсаждат представяния на книги, дискусии и прожекции от "София прайд филм фест" редовно. 

Прави впечатление, че акциите са необичайно неагресивни - малките групи младежи с бръснати глави и жени на средна възраст просто лепят хомофобски плакати и стикери и крещят обиди. В някои случаи се опитват да нахлуят на събитието или да блокират входовете и да не допуснат ЛГБТ хората и подкрепящите ги да влязат. Понякога дори остават в залата и пасивно наблюдават случващото се.

Този път обаче ЛГБТ общността реши да се подготви - и обяви своя защитна акция половин час преди прожекцията, жива верига пред къщата на ген Ботьов. Всички събития - протести и контрапротести - са координирани с общината и СДВР, което доведе до над 100 полицаи на ул. "Шипка" около 19 ч вчера.

"Някой се опитва да ни използва за своята предизборна кампания. Няма да стане", коментираха активистите.

"Ние нямаме нищо против тях, педофилията е престъпление"

Основните лица на националистите са Александър Александров - борец срещу "толерастията" и поддръжник на тезата, че хомосексуалността е болест, която се лекува, и Христо Иванов - лидер на младежкото ВМРО. Двамата се появиха и първи на ул. "Шипка" и веднага започнаха живи излъчвания, в които обясняват защо са против късометражен филм, излъчван до момента на десетки фестивали по света, много от които - младежки.

"Току що от родителите, които също присъстват, ни съобщиха, че са успели да изрежат филмчето организаторите и сцените, за които ние реално вдигнахме тревога и ние сме тук, вече ги няма в прожекцията", обяви Александров. "Ние не сме хомофоби, ние не мразим тези хора. Но когато искат да индоктринират с идеологията си дечица, това е нещото, което те правят. Ние сме против педофилията, против индоктринирането на децата."

Христо Иванов - "Германеца" и Александър Александров.

Разбира се, филмът не е бил редактиран по никакъв начин и по-късно бе излъчен в пълния си вид.

"Няма педофилски кадри в този филм, те знаят, че не могат да го излъчат иначе. Това, което правят те, е чрез използване на едно 9-годишно момче, 9-годишно момче, което е на възраст непосредствено преди своя пубертет. Когато децата са преди своя пубертет, те се подготвят да влязат в него, да престъпят към половия живот. И затова са много по-склонни да се противопоставят на своите родители. И заради това, това което правят те, слагат в този филм един прототип на негов близък приятел, правят едно горчиво приятелство", обяснява лентата Иванов. "Как едно приятелство може да е горчиво сладко? То може да е всякакво друго. Те дават един прототип на един човек със сексуална ориентация, с намерение, със склонност към малки деца, който да му стане приятел. Той му прави малки услуги, прави му комплименти, опитва се да се вмъкне в неговия живот."

Нищо от описаното не се случва в "Змия". Това би разбрал всеки, който гледа филма, нещо, което Иванов видно не е направил. 

Филмът е излъчен в десетки държави, вкл. в рамките на младежки фестивали. Получава три награди в Гърция, скоро предстои излъчване и в Торино, Италия. Дни преди прожекцията у нас организаторите канят специалисти по престъпленията срещу деца от МВР да гледат филма. Те се просълзяват и обявяват, че няма никакъв проблем с него.

Забележителен е и фактът, че Иванов и Александров си противоречат, въпреки че разказват своите хипотези на живо предаване във Фейсбук един слуд друг. Особено странно е и борец срещу педофилията да развива хипотези как момче на 9 години започва своя полов живот...

Каква е историята на "Змия"?

С риск да разваля гледането на краткия филм - дело на северномакедонски режисьор и български екип - ще разкажа накратко изключително семплата, но силна история.

Марио е на 9, играе с приятели и те намират змия. Най-едрият от групичката я хваща и започва да тормози останалите с нея - докато Марио не издържа и го замеря с камък. Разгневеният побойник погва малкия герой на историята. Марио се покатерва през няколко стени на дворове, докато не се оказва пред прозореца на Борче. Дали Борче е гей или просто обича да се гримира - историята не обръща внимание, но хлапето вижда възрастния мъж да си слага грим. Борче го вижда на заден план, докато си прави едно от 10 поредни селфита - и бързо му се скарва.

Малкият Марио обаче обяснява цялата история и Борче видно му съчувства. Показва му своята змия - безобидна и симпатична. След това възрастният мъж изпраща детето до тях.

В следващата сцена виждаме Марио и негови приятели да си играят със сватбената рокля на майка му. Мацат се с червило, Марио е облякъл роклята, която е твърде голяма за него. Майка му се прибира, Марио и приятелите му бягат навън, но ги пресреща баща му. По-късно виждаме как Марио пере роклята, а на вечеря баща му го пребива. Малкият така и не разбира, че баща му не е ядосан за скъсаната и оцапана рокля. Майка му го пита: "Марио, да не си гей?" "Какво?" ококорва очи хлапето. "Нищо, извинявай, майка ти говори глупости. Не ти се сърдя за роклята".

Историята завършва с грозна сцена - Марио и неговите приятели търчат по улицата, виждат Борче, и решават да го потормозят. Един от тях обаче удря мъжа и той припада. Марио побягва с останалите момчета, но после се спира, връща се и разреван се извинява на Борче.

Това е. Има филми с Чарли Чаплин, в които има по-"педофилски" сцени от кратката северномакедонска лента. "Приятелството" е силно казано такова - голям човек намира пострадало дете, показва му интересен домашен любимец и го изпраща до тях.  А "сладко-горчивото" не е някаква скрита романтично-педофилска нишка, а фактът, че Марио участва накрая в нападението над Борче. По-невинно трудно може да бъде.

"Фашистка инфилтраторка"

В дните преди прожекцията ЛГБТ активистите не бяха сигурни как да процедират - видно наплашени от предишните акции, някои се изкушаваха да направят по принцип отворените събития затворени. Едни говореха за пропуски, други - за пускане по преценка на организаторите.

Както във всяка общност, и сред ЛГБТ активистите има радикали. На протеста това бе малка група, маскирани, които останаха навън близо половин час след началото на прожекцията, крещяха най-бурно на "патриотите" от другата страна, и влязоха вътре едва след призиви на организаторите и полицията, която предупреди, че не може да ги пази, ако хомофобите отсреща настъпят. 

Тази групичка обгради и девойка, която обяви, че иска да гледа филма, но бе нарочена от тях за "фашистка инфилтраторка". Според тях тя била с Александров, и се промъкнала от страната на ЛГБТ активистите, за да ги тормози и вътре, в двора на Ботьовата къща.

Не стана ясно защо, дори ако това е така, не искаха да допуснат момичето да гледа филма. След бурните си крясъци навън, групичката радикали влезе вътре и накрая се скара на организаторите, че са ги "принудили" да прекратят "борбата" и са оставили националистите "да победят". 

"София не е педераски град"

Да се описват в детайли няколко часа хомофобски викове и изблици е излишно - ако сте виждали една изява на български "патриоти", сте виждали всичките. 

Единственото любопитно е, че ако в началото момчетата с бръснати глави и лелките на средна възраст викаха срещу педофилията, после бързо минаха на хомофобски крясъци. 

В следващите 6 минути видео можете да видите подбрани кадри. В крайна сметка националистите изтърпяха и дъжда, крещяха по време на цялата прожекция, а накрая се наложи полицията да създаде коридор за излизащите от двора на Ботьовата къща. После бусове на СДВР следяха разотиващите се националисти с включени светлини през целия център на столицата.

(Бел. ред. - видеото бе свалено от YouTube заради език на омразата. Можете да го гледате във vbox7 или, ако се намирате в чужбина, ТУК)