Бившият директор на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов е блокирал назначаването на новия съвет на директорите, става ясно от определение на Софийския градски съд от понеделник, ккато пръв съобщи в. "Сега". Спасов е поискал спиране на регистрацията на новите шефове в болницата, тъй като обжалва решението на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров за освобождаване на Съвета на директорите на лечебното заведение. Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Така в момента ръководството на болницата, известна като Правителствена, е блокирано. Вписването на новия Съвет на директорите в Търговския регистър е спряно.

Зам.-министър Петров: Спасов може да се опита да укрие доказателства

"Любомир Спасов се опитва да остане в болница „Лозенец“. Това навява на съмнението, че той може да се опита да укрие доказателства", коментира пред БГНЕС заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

„Решението на СГС е за временно спиране на регистрацията на новия съвет на директорите на болница „Лозенец“, а не е решение по същество. Вероятно, ще го обжалваме“, каза д-р Петров.

Той няма обяснение за поведението на проф. Спасов при такива ясни данни за нарушения и при положение, че преписките са в съответните правоохранителни органи.

По този начин проф. Спасов се опитва да остане в болницата. Това оставане в болницата му може да доведе до укриване на доказателства и факти, манипулирането на хора и др., смята зам.-министърът.

Според Петров "целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни".

Началото на скандала

Миналия четвъртък на брифинг служебният министър съобщи за тежки нарушение при извършването на трансплантации на чужденци с органи от живи донори, пререждане на висш държавен служител за трансплантация на черен дроб от трупен донор, като той е изместил трима спешно нуждаещи се пациенти, а самата операция е била преместена от ВМА в "Лозенец" след обаждане от неназовано лице. Сред другите нарушения са източване на НЗОК с фиктивни хоспитализации. Изнесената информация беше последвана от освобождаването на Съвета на директорите на лечебното заведение и в петък назначаване на ново ръководство. Доц. Радосвет Горнев беше определен за шеф на болницата до провеждането на конкурс. Новият съвет също предизвика съмнения - начело застана адвокат Ивиян Симеонов, който има фирми с хазартен бизнес и е собственик на казина в страната.

 

Така проф. Любомир Спасов несменяем директор на Правителствена болница от 1998 г., за когото се смята, че се ползва с политически протекции от различни партии, трябваше да се раздели с поста си. 

Спасов - несменяем директор на Правителствена болница от 1998 г., се раздели с поста си в петък, след като служебният здравен министър оповести шокиращи нарушения с трансплантациите в лечебното заведение. От 2019 г. до края на април 2021 г. в болницата са установени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор, за които има съмнения, че са незаконни, тъй като реципиентите не са в родствена връзка с донорите. Става дума за млади хора от Украйна и Молдова, които предоставят орган на свои "чичовци" и "лели" от Оман, Израел, Германия, Япония. В отделен случай е установено нарушение на изискванията при трансплантация на черен дроб на висш държавен служител, който е дописан в листата на чакащите в спешно състояние на следващия ден след операцията. Така той е изпреварил тримата пациенти, класирани преди него.

От болницата изпратиха своя позиция, в която отрекоха всички обвинения. Самият Спасов досега не е бил открит за коментар.

МЗ, ДАНС и ГДБОП знаели за трансплантациите от около година

Бившият здравен министър Костадин Ангелов отрече той да е човекът, извършил обаждането за промяната в плана за трансплантация. Той обяви пред Нова тв в неделя, че е имало сигнали за нередности до разследващите орани. Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция "Медицински надзор" били спазили закона и предприели съответните действия.

"Първите информации, които са се появили в „Медицински надзор”, са докладвани в Здравното министерство и веднага е разпоредено да бъдат изпратени в ГДБОП и ДАНС. Вероятно резултатите сега са факт и настоящият здравен министър ги изнася”, заяви Ангелов.

Нарушенията при извършването на трансплантациите обаче са били известни на службите и на Министерството на здравеопазването от поне една година. Към този извод водят документи, показани в понеделник по Нова тв, както и разследване на "Капитал". Противозаконните действия са засечени след предупреждение на Интерпол чрез т. нар. лилава бюлетина за трафик на органи чрез фалшифициране на документи и деклариране на неверни данни за роднински връзки, изпратено в началото на м .г. Предупреждението е препратено от МВР на агенция "Медицински надзор".

На 13 май 2020 г. агенцията изпраща запитвания до посолствата, чиито граждани са били у нас за тези операции, както и сигнал до ДАНС за трансплантациите по повод будещи съмнения трансплантации на чужденци у нас с неверни роднински връзки. От документите става ясно и че "Медицински надзор" започва проверка и констатира, че за 2019 в страната ни са извършени 4 бъбречни трансплантации на чуждестранни граждани. 

"Не знаехме, че става дума за нередни трансплантации. Виждахме, че става дума за трансплантации на чужденци. Уведомихме МЗ и ДАНС", обясни пред Нова тв тогавашният шеф на медицинския надзор Росен Иванов. Той добавя, че не е знаел за коя точно болница става въпрос в сигнала.

От писмото се вижда, че то е изпратено до министър Костадин Ангелов и зам.-министър Бойко Пенков.

От различни държави започват да идват отговори, че предполагаемите техни граждани са с фалшифицирани документи. Трансплантациите обаче не спират.

Това не е единственият сигнал до разследващите органи през последната година. Преди няколко месеца "Медицинският надзор" сигнализира и ГДБОП. От документите става ясно, че в болница „Лозенец” се подготвят две бъбречни трансплантации на израелски граждани. От Израел обаче изпращат официално писмо, че донорите и реципиентите нямат роднинска връзка.

На 18 февруари агенцията предупреждава болница "Лозенец" незабавно да прекрати процедурите по подготовка на двете трансплантации. Всички налични документи са предадени на ГДБОП, става ясно от писмо до министъра на вече сменения шеф на агенцията Георги Деянов. 

Бивш служител на болницата „Лозенец” твърди, че нерегламентираните трансплантации там започват от 2019 година.

Зам. здравният министър Димитър Петков днес припомни, че от МЗ са изнесли фактите по случаи, които Изпълнителна агенция „Медицински одит“ им е дала.

„Те са дадени и на предишния министър и да не се прави на ощипана госпожица. Неговите твърдения, че са дадени в ДАНС не са верни. Това е направила Изпълнителната агенция. Тя е сезирала и него. Не мога да си обясня, защо, имайки тези ясни данни, при конкурса, който е проведен, проф. Спасов отново е бил назначен“, коментира той.

Пациентските организации: Всички знаеха всичко и въпреки това мълчаха

Пациентски организации „Заедно с теб“ излязоха с позиция относно незаконните трансплантации у нас. Оттам заявиха, че осъждат остро бездействието на държавата, което е позволило това да се случи. От „Заедно с теб“ поясняват, че към тях са постъпвали сигнали за нередности, но Министерството на здравеопазването не е предприело действия.

"Всички знаеха всичко и въпреки това мълчаха", написаха те.

Ето и цялата позиция:

Пациентски организации „Заедно с теб“ остро осъждаме бездействието на държавата, което е позволило незаконните трансплантации, както и пререждането на чакащите, оповестени от министър Стойчо Кацаров.

През годините към нас постъпваха сигнали за нередности, но както Министерство на здравеопазването, така и службите не предприемаха нужните действия. Всички знаеха всичко и въпреки това мълчаха.

Последните дни към Пациентски организации „Заедно с теб“ постъпиха сигнали за заведени дела от български граждани с онкологични заболявания, подведени, според пострадалите, от Мишел Леви (маркетинг мениджър в болница Лозенец“) за трансплантации на стволови клетки в Израел. Засегнатите съобщават за събирането на огромни суми от български и украински пациенти и неосъществяване на трансплантациите. Това предполага опит с организирането на лечение по линията Украйна-България-Израел.

Ние сме притеснени дали в една голяма университетска болница, субсидирана от държавата, е организиран международен канал за търговия с органи, докато България е на едно от последните места по трансплантации в ЕС и нуждаещите се наши пациенти се борят често безуспешно за живота си.

Защо така удобно се закри Изпълнителната агенция по трансплантация и се преобразува в дирекция? Агенцията работеше активно с пациентските организации на трансплантирани и нуждаещи се от трансплантации, и това осигуряваше прозрачност, но явно е пречело. Защо се позволява пререждане на нуждаещи се? Защо държавата не осигури справедливост и прозрачност при избора на реципиенти?

Липсата на контрол от страна на държавата доведе до огорчението както на пациенти, така и на почтени лекари.

С уважение: Пенка Георгиева

Пациентски организации „Заедно с теб”

Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”

Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички”

Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания