Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в която настоя той да постави на европейско ниво проблема на над 100 000 български граждани, които са преболедували COVID - 19, но не могат да получат Цифрови COVID сертификати на ЕС. Причината е, че при тях коронавирусната инфекция е установена с положителен бърз антигенен тест и въпреки, че са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат.

Това съобщиха от офиса на националния защитник.

Според изискванията на новия регламент такъв се издава само ако болестта е установена с положителен PCR.

„Непризнаването на резултатите от бързите антигенни тестове като основание за издаване на сертификат за преболедуване, в рамката на Цифрови COVID сертификати на ЕС, създава предпоставки за неравнопоставеност, нарушава граждански права и е несправедливо“, категорична е омбудсманът.

В препоръката си доц. Ковачева обръща внимание и на факта, че сериозно се нарушават правата и на други десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела и имат изграден имунитет срещу заразата. Те обаче също не попадат по никакъв начин в приетите общи условия за издаването на сертификат. Освен това, тези хора не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите им лекари посочват наличието на висок титър на антитела срещу SARS-CoV-2 като противопоказание за поставяне на ваксина.

Във връзка с тези проблеми, омбудсманът поиска от министър Кацаров отново да повдигне темата на срещата на министрите на здравеопазването на страните от ЕС на 14 и 15 юни в Люксембург, когато ще се проведе заседание на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси. Омбудсманът подчертава, че моментът е подходящ, въпреки че възможността за признаване на преболедуван COVID-19 с бърз антигенен тест засега не получава достатъчна подкрепа в рамките на преговорите по акта между Европейския парламент и Съвета.

Същевременно Ковачева изпрати и писма до европейския омбудсман Емили О'Райли, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и двамата еврокомисари – по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду и по правосъдието Дидие Рейндерс, в които подробно ги информира за проблема, като посочва, че сертификат за преболедуване би трябвало да се издава и при наличие на положителен бърз тест за антигени за COVID-19, и при положителен резултат от изследване за антитела срещу SARS-CoV-2.

Междувременно в ефира на Нова тв зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров заяви:

„Казусът с издаването на сертификати и антигенните тестове не зависи от Министерството на здравеопазването, а от Европейската комисия. Водят се разговори и тече процедура. Ще настояваме този казус да се уреди. Предполагаме, че до 15 юни всичко ще е ясно”.