Сваляне на маските, но не на всички закрити публични места и при доста мъгляви условия обявиха от здравното министерство. За целта в понеделник или вторник ще бъде издадена заповед, обяви на брифинг заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Мярката се предприема като опит за стимулиране на ваксинирането.

"Oбмисляме падане на маските в зали за спорт, фитнеси, фризьорски салони, малки търговски обекти за работещите в тях, малки трудови колективи от не повече от 5-7 човека. Всички в тях трябва да са имунизирани", заяви Златанов.

От думите му стана ясно, че маски ще се носят в големите търговски обекти, административните сгради, градският транспорт, както и навсякъде, където не може да се спазва дистанция от 1,5 метра между двама души.

"Животът е много шарен и едва ли ще можем да отговорим на всеки конкретен случай", допълни.

Затова на РЗИ-тата щяло да бъде дадено право да решават в по-специфични случаи.

Мотивът за облекчаването на една от основните мерки за предпазване от COVID-19 е заболеваемостта под 50 на 100 хил. души - около 43 на 100 хил. , посочи зам.-министърът. 

България вече била на 23-о място от 30 страни по заболеваемост в ЕС и Европейското икономическо пространство.

Летните жеги също били взети предвид.

"Стъпката е внимателно премислена", твърди Златанов. Рисковете щели да са минимални.

При големи струпвания на хора на открито маските не се премахват. Няма промяна и в правилата за дистанция в зали и т. н.

В малките заведения персоналът също ще е без маски, ако е имунизиран, се разбра от думите на Златанов.

"Смятам, че трябва да стимулираме процеса на ваксинация" - обяви още един от мотивите той.

Зам.-министърът обясни, че се мисли за мерки, които да дават и други предимства на хората, които са имунизирани. Към подобен вариант премина Гърция. Той обаче не даде контретни примери.

А как ще доказваме, че можем да сме без маска? - с COVID сертификат. За  Златанов нямало проблем да носим със себе си хартийката.

Проблем обаче има с онези хиляди българи, които не могат да извадят сертификат, въпреки че са преболедували, както и защото коронавирусът е доказан с антигенен, а не с PCR тест.