Бившата съдийка от СГС Румяна Ченалова - сочена за "гнила ябълка", показно обявена за национално издирване и задържана под давление на Сотир Цацаров и в крайна сметка съдена, е поредната оправдана.

Това става ясно от присъда на Специализирания наказателен съд.

Делото "Ченалова" бе и сред малкото заварени положения, които от СГС се преместиха в Спецсъда, когато градският съд по неизвестни причини - след ръководството на Владимира Янева, стана неудобен за управляващите. 

Преди дни съдийката - която и ВСС изхвърли от системата почти веднага на база прокурорските й обвинения, напомни пред медии, че освен това досъдебтно производство имаше още две. Които после - по типичния почин на прокуратурата, биват тихомълком прекратени.

Един посланик, Обединени енергийни търговци и др.

Интересът към Ченалова "избухна" след изявление на тогавашния френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан - че в българската съдебна система има "гнили ябълки". Ставаше въпрос за нейно решение по търговско дело, касаещо френско дружество у нас, което буквално бива откраднато - ако не се бил намесил дипломатът. 

Тогава кафявите медии от коруплентния кръг започват обстрел срещу Кабан - с изразни средства, невиждани срещу друг европосланик (нищо че всъщност на власт е видимо подкрепяната от същите тези медии ГЕРБ, която е проевропейска и "ни пази от комунистите", б.р.). Това продължи докато прокуратурата и ВСС рязко не извъртяха позицията си срещу Ченалова и й започнаха проверки, каквито ВСС случайно "проспиваше" години наред преди това.

Последното съвпадна по време с изтичането на записите по т.нар. "Яневагейт" - окачествени от тогавашния премиер Бойко Борисов като "Две каки си говорят". В тях се документираха тежки зависимости на прокуратурата и изпълнителната власт, казваше се, че "службите са си на Делян", пряко се насочваше към търговия с влияние на главния прокурор, председателя на ВАС и членовете на ВСС.

Веселата част е, че за историята остана думата "опраскана" - което някой решавал за някого в съдебната система... 

Сериозно разследване не последва и всичко отшумя, особено след интервю (без снимка) на единия замесен - адвокат Момчил Мондешки пред в. "Труд": че с Ченалова и Владимира Янева се събирали и правели компорметиращи записи с измислици за хората.

Резултатът който последва е, че Ченалова от любимец на кръга около "каките", стана протестиращ срещу прокуратурата и мишена на същите корпулентни медии. 

Единственото й дело, което стигна до съд, бе с обвинение - че като съдия е допуснала престъпление по служба и е подправила документи в търговски спор между частната "Обединени енергийни търговци" и АЕЦ-Козлодуй. Част от детайлите бяха, че не е проверила дали ОЕТ е внесла изискуемите 4 % държавна такса, за да заведе иска, както и че провела фалшиво заседание за преправяне на протокола от друго съдебно заседание.

С дата 9 юни - повече от 6 години след началото на "митарствата" й, съдия Николай Николов я признава за невиновна по 14 точки от обвинението (обичайно прокуратурата твърдеше като отделно престъпно деяние всяко съдебно заседание, което Ченалова е председателствала - така се получават за пред медиите десетки "престнъпления", б.р.).

Най-вече, че нарушила и неизпълнила служебните си задължения, с цел да набави облага за другиго, допуснала нередовен иск (именно, че не уведомила за нередности, не приложила платежните нареждания за държавна такса) и последващите - че продължила да гледа съдебно дело с нередовен иск, създала привилигеровано положение на дружеството ОЕТ, издала в негова полза обезпечителна заповед, въпреки нередовността на исковата молба и пр.

[[nid:46595]]

Съдът обаче я признава за виновна само за документно престъпление - че е съставила официален документ - протокол за проведено съдебно заседание на 22 април 2014 г. Става въпрос именно за заседание за поправка и допълване на протокол - което се прави често експресно "на крак", за да се коригира някаква очевидна допусната грешка в протокола.

Съдията приема, че този случай е маловажен (той предвижда до 1 г. затвор) и го прекратява поради изтекла абсолютна давност.

Оправдава я и че при съставянето на горепосочения официален документ да е удостоверила неверни обстоятелства и изявления.