Един от най-богатите българи - енергийният бизнесмен и собственик на "Обединени енергийни търговци-ОЕТ" Ангел Божилов, ще трябва да бъде доведен принудително в Специализирания съд на 17 април. Това разпореди днес - общо за втори път - съставът на Спесъда, който гледа делото срещу бившата съдийка от СГС Румяна Ченалова.

Делото срещу съдийката, изведнъж станала враг на "здравите сили" в системата, върви мъчително - за длъжностно престъпление и документно престъпление.

След като френският посланик Дьо Кабан заговори за "гнили ябълки" в съда, работата срещу Ченалова, чиито дисциплинарки дотогава се радваха на затъмнение в предишния Висш съдебен съвет, буквално избухна. 

После изтекоха и записите от "Двете каки", за които само тя твърди, че са автентични. В течение на "сапунката" прокуратурата я обяви за издирване и я обвини, че като длъжностно лице - съдия в СГС, е допуснала нередовна искова молба - защото не проверила платена ли е държавната такса от 4 %, и подправила протокол от съдебно заседание. 

Делото, което е гледала, е именно на фирмата на Божилов - "Обединени енергийни търговци - ОЕТ", срещу НЕК. Частниците го печелят, но според обвинението са получили облага, след като съдийката нарушила закона с 14 отделни деяния (всъщност толкова е броят на съдебните заседания, които тя е провела, б.р.).

Няколко съдебни състава ту връщаха делото, защото няма престъпление, ту защото прокуратурата няма факти в обвинителния акт. Накрая то се премести в Спецсъда по силата на поправките в НПК, приети от сегашното управляващо парламентарно мнозинство. И той обаче го върна.

Един свидетел по сагата вече бе обявяван за издирване. Явяваха се "атрактивни" за медиите свидетели като Петко Сертов и Маргарита Михнева, но Божилов така и го няма.

И за днес съдия Николай Димитров бе обявил енергийния бизнесмен за принудително довеждане. В съда обаче се появи дама, обявила се за негов представител, която помоли за отсрочка, защото бил командировка в чужбина. Така мярката остава в сила за 17 април.

Иначе в съда днес единствена показания даде Данка Дамянова - старши юрисконсулт на НЕК. Въпросите към нея бяха основно - защо държавният гигант си е наемал и външни адвокати от частна кантора, след като има 10 юрисконсулта на щат (според защитата въпросните са взели 4 % от цената на иска, който е достигнал междувременно 10 млн, нищо че НЕК го е изгубила, б.р.). Тя каза, че е само  служител и не може да отговори на това. Както и на другия въпрос: кой е платил разноските по неуспешното за НЕК дело, възлезли в крайна сметка на 2 млн. лв.

Затова пък стана ясно, че заради делото от 2013 г. сметките на държавния енергиен гигант са били блокирани до миналата година и след като окончателно е осъдена и на втора инстанция, НЕК се е разплатила.