След година пандемична почивка ежегодният София Прайд се завръща и отново в центъра на столицата ЛГБТ хората и техните симпатизанти ще вбесяват поддръжниците на традиционните семейни ценности в съботния ден.

През последните седмици напрежението между ЛГБТ и анти-ЛГБТ активистите рязко се повиши - събитията преди шествието бяха посещавани от множество младежи с хомофобски възгледи, които ги изразяваха предимно чрез обиди и заплахи.

За поредна година утре се готви и т.нар. контрапрайд, или шествие в подкрепа на "традиционното семейство".

В новия 37-ми епизод на Z-Каст направихме две интервюта. Първи гост е Симеон Василев, основател на Фондация ГЛАС, бореща се за равни права и защита от дискриминация на гейове, лесбийки, бисексуални, трансполови и интерсекс хората в България. 

От него ще научите за основните цели на ЛГБТ активистите - въвеждането на семейно съжителство, осигуряването на родителски права на еднополовите двойки, и въвеждането на социалната ориентация като мотив за престъпление в Наказателния кодекс. Но също така - неочакваните трудности, които причинява дезинформацията на ЛГБТ каузата, защо социологията казва, че българинът е станал по-толерантен, а публичният дискурс не го показва... И какви са очакванията към партиите, което ще се борят за вота ни на 4 април.

Вторият ни гост е Ангел Джамбазки - евродепутат и зам.-председател на ВМРО, който обяснява защо е важно "нормалното семейство", какви са разбиранията му за еднополовите семейства и критиките му към ЛГБТ активизма.

Джамбазки разказва и за опитите си да забрани първия Прайд. Изненадва и с факта, че е против насилието и заплахите за насилие при анти-ЛГБТ протестите.

Повече чуйте в новия епизод на Z-Каст: