Минаха само два дни, а Европейското си има герой. И той е капитанът на датските национали Симон Кяер. Името му е второто най-споменавано от снощи след това на Кристиан Ериксен, който колабира в 43-тата минута на мача с Финландия (0:1) в Копенхаген.

За около час футболният свят изпадна в ужас, тъй като Ериксен беше в безсъзнание и не помръдваше, докато му оказваха първа помощ на терена.

Каквото и да се случи до края на първенството, кой и колкото гола ще да вкара (или да спаси) и колкото и решителни да са те, не може да засенчи Кяер. 32-годишният футболист на "Милан" постъпи като истински капитан. И мъж. Пред очите на половината свят.

Защитникът бе сред първите, отишли при внезапно строполилия се Ериксен. Той знаеше какво прави. Първо се увери, че съотборникът му не си е глътнал езика. След това постави тялото в положение да може да диша. Първи започна да масажира сърдечната област.

Когато дойде лекарският екип, Кяер остана там. Бързо реши да направи още нещо - организира останалите в датския тим да направят жива ограда с телата си, за да не могат феновете и фотографите да гледат стряскащата сцена. Вероятно е бил не по-малко ужасен от всички останали на терена, но не го показа. Отново - знаеше какво прави.

В един момент разплакана край терена слезе съпругата на Ериксен - Сабрина. Това беше трудно да се гледа. Симон Каер отиде при нея, заедно с Каспер Шмайхел и я прегърна. Остана няколко минути. Двамата асове са близки и покрай това, че играят в един град - халфът облича екипа на "Интер", а бранителят - на "Милан".

В съблекалнята не знаем какво се е случвало, а при подновявянето на мача Кяер всячески опитваше да мотивира съотборниците си.

Кой е Симон Кяер?

Роден е на 26 март 1989 г. Хорсенс, Дания. Кадър е на "Мидтиланд", в който играха Николай Бодуров и Божидар Краев. След това кариерата му преминава през "Палермо", "Волфсбург" (има наем в "Рома"), "Лил", "Фенербахче", "Севиля" (наеми в "Аталанта" и "Милан")... През миналата година бе откупен от "росонерите", за които изигра 28 мача в изминалия сезон. Не се задържа по повече от 2-3 сезона в един клуб.

Симон Кяер е минал през всичките националния отбори на родината си, а мачовете му за А тима са 109, като е реализирал 3 гола.

Говори няколко езика - английски, италиански, немски, испански... Може да се разбира на френски и турски.

Фен е на "Ливърпул", а сред идолите му са Джон Тери и Фабио Канаваро. Баща му го е насърчавал да играе футбол, но не и майка му - учителка.

Първата съпруга на Симон е Камила, с която се познават от 15-годишни. Те се разделят, а централният защитник започва да излиза с шведската националка Елина Голерт. Имат две деца - Милас и Виго. През 2017 г. сключват брак.

Кяер е суеверен, но както споделя, не до обсебване. Внимава сутрин на кой крак ще обуе първо чорап - трябва да е на десния. Има си и ритуали преди мач.