ЕС и САЩ са се споразумели да прекратят многогодишния търговски спор по въпроса за държавното субсидиране на самолетостроителните гиганти "Еърбъс" и "Боинг", предаде Блумбърг.

Този спор доведе до въвеждането на от двете страни на взаимни мита в размер на над 10 милиарда долара.

Снощи Европейската комисия е обсъдила със страните от ЕС проект на договор, твърдят източници на Блумбърг.

Според агенцията на започващата днес среща на върха ЕС-САЩ се планира също да бъде постигнато споразумение за отмяна на митата върху стоманата и алуминия, въведени от Вашингтон през 2018 г. Точните срокове за това не са известни, но страните най-вероятно ще бъдат готови да го направят до края на годината.

Днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също изрази увереност, че на днешната среща ще бъде постигнат компромис по търговския спор за „Еърбъс“ и „Боинг“.

На форума ЕС е представен от Фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, а САЩ – от президента Джо Байдън, който е на първата си обиколка в Европа.

Спорът за държавните субсидии за производството на самолетите, продължил 16 години, се изостри особено при администрацията на Доналд Тръмп през 2017-2021 г.. В края на миналата година САЩ обявиха, че ще наложат допълнителни мита върху френски и германски продукти в отговор на обмитяването от страна на ЕС на американски стоки за 4 милиарда долара.

Фон дер Лайен изтъкна, че още при първия си телефонен разговор с президента Джо Байдън през февруари двамата са се съгласили, че трябва да намерят решение на този спор.

„Не трябва да подценяваме ситуацията. Това е най-дългият търговски спор в историята на Световната търговска организация (СТО), така че е в наш общ интерес да го решим. И аз съм много положително настроена и убедена, че днес ще постигнем резултат“, каза тя.

По-рано завърши срещата на върха ЕС-Канада

Търговският обмен между двете страни през 2019 г. се е увеличил с 25 на сто за стоките и с 39 на сто за услугите в сравнение с нивата преди сключването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) каза Фон дер Лайен. По думите й тези факти показват, че то е добро за растежа и работните места. И би трябвало да е убедително за избирателите в ЕС, както и за страните членки, които имат още работа за вършене.

Българският парламент одобри СЕТА на първо четене. То обаче все още не е ратифицирано.