За неправомерно раздавани средства твърди служебното правителство и в наглед едно от най-малките и бедни министерства - това на младежта и спорта. Става въпрос за милиони левове, дадени по програма на четири неправителствени организации, три от които - свързани помежду си. Това обяви днес след края на правителственото заседание говорителят на правителството Антон Кутев. 

"Факт е, че от четирите НПО , които са спечелили големите суми от по 670 000 лева, три се свързват по един или друг начин с едно лице, което се нарича Петър Коларов. То работи в медия", обяви Кутев. - "Става дума за над 2 милиона лева само за тази година за организации, в които има свързани лица, т.е. един човек управлява цялата тая работа."

Част от от финансирането към НПО-тата са всъщност за спортни дейности - допълни. По думите му е имало спортни клубове, които са получавали средства, предназначени за неправителствения сектор.

"Спомена се, че "Ипон" през всичките тези години е взимал пари по програмата за НПО, въпреки че е спортен клуб. Другият спортен клуб, който през цялото време е бил финансиран - става въпрос за ММА - за Станислав Недков, т.нар. Стъки. Остави, че е взимал по 200 000 лева годишно за финансиране на спортния клуб, а накрая взима и 220 000 лв. вече като НПО, от които 120 000 лв. само през тази година".

Парите от хазарта

За какво става въпрос? - За Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта. Това са средства, които организаторите на хазартни игри са длъжни да превеждат като годишни вноски за социално отговорно поведение за всеки издаден лиценз. Пари се превеждат по бюджета на ММС -  за финансиране на одобрени проекти за младежки дейности. "Програмата е разработена в отговор на наблюдаваните негативни тенденции по отношение на различни форми на агресия, зависимости и рисково поведение сред младите хора" четем в целите й. Изрично е посочено, че в нея могат да участват само НПО. Четем също така, че всеки кандидат може да изпълни само по един проект в рамките на годината. 

По тази програма традиционно кандидатстват стотици НПО, десетки биват одобрявани.

Общата сума на отпуснатите средства за тази година е 5,4 милиона лева - два пъти повече от обичайното.

Първото направление е на стойност 2,7 милиона лева, като по него четири проекта ще получат по 675 000 лева по четири теми: превенция на хазартната зависимост сред младежите, превенция на различни форми на зависимости (наркотици, тютюнопушене, алкохол и др.), превенция на агресията, насърчаване на здравословен начин на живот.

По посочените горе 4 теми, печелят следните НПО: Сдружение "Спортен клуб А-ТЕАМ", Сдружение "Национална младецка мрежа", Фондация "Евроско" и Фондация "Повече от дом".

Справка в Търговския регистър показва, че посоченото от Кутев лице Петър Коларов до 10 май е било в управата на "Евроскок", заедно с Радина Иванова и Мартин Воденичаров.

Радина Иванова пък излиза в регистрите и като част от управата на "Повече от дом".

Коларов е финансовият директор на в. "24 часа" - медията, неназована от правителствения говорител.

Според публикация на в. "Банкеръ", изпреварваща днешните думи на Кутев, Коларов е свързан и с "А-ТЕАМ", макар да няма видима връзка в Търговския регистър - чрез оставените от сдружението контакти. Управляващи са Веселин Деспотов, Владимир Атанасов, Ивайло Георгиев и Борислав Митрев.

Неслучайни хора пък стоят зад "Национална младежка мрежа" - като шефа на кабинета на бившия министър на икономиката в кабинета "Борисов" 2 Божидар Лукарски (бивш лидер на СДС) - Филип Кирев.

Изпълнението

Не по-малко важно е да се проследи и какво е било изпълнението на въпросните проекти, тъй като има заложени изисквания за ен на брой публикации и видеоклипове в национални медии, в т.ч. телевизии, публикации в социални мрежи - Facebook, YouTube и др. Още повече, че това не са единствните проекти, печелени назад в годините от гореописаните неправителствени организации. Изпълнението проследява преди дни и сайтът "СкулМедиа".

Проектът за 2021 г. на А-ТЕАМ се казва "Бъди независим! Кажи НЕ на хазарта". В момента съдържанието в YouTube е празно.

"От теб зависи" e е проектът на НММ, като се открива фейсбук страница на кампанията, създадена в средата на април и харесана до момента от 194 души. 

"СТОП на агресията" е проектът на "Евроскок". Също има страница във фейсбук (харесана от 638 души, създадена по същото време). Откриваме информация за старта на кампанията в "24 часа". Както и в trubune.bg, radar.bg, bulbox.net, 24plovdiv.bg.

"Здравей" е кампанията на "Повече от дом", като за нея пак четем в "24 часа", tribune.

Бранителят на демокрацията

Сдружение "Българска федерация по ММА" на Стъки пък е спечелило по програмата за 2021 г. с проект "ММА млади, можещи, активни" по перо превенция на хазарта сред младежите 118 073 лева, показва още регистърът на сайта на ММС.

Припомняме, че Стъки стана част от "патриотичен кръг", обявил се в защина на "демокрацията" (експремиера Бойко Борисов и партията му ГЕРБ), в който влизат още: собственикът на ПИК Недялко Недялков, режисьорът Виктор Димчев, издателят Юлий Москов. Зароди се и идея ММА боецът да се кандидатира за президентския пост на вота в края на годината, но пък "инициативният му комитет" явно не бе отчел факта, че той няма да е навършил изискуемите по закон за поста 40 години.

Сдружение "Спортен клуб "Ипон" пък е взело 49 019 лв. за "До-развий себе си!". Клубът е регистриран през 1995г. като сдружение с нестопанска цел в обществена полза, "представлявано от Бойко М. Борисов и Александър П. Славков". Последният го представлява и до днес.

Безпрецедентна атака

Очаквано бившият спортен министър реши да вземе отношение по въпроса. На фейсбук профила му се появи видео от пресконференция, в което определя изнесената от Кутев информация като "безпрецедентна атака" с "измислени и манипулативно изнесени данни".

Кралев посочи, че е горд с програмата и изпълнението й - била една от най-успешните програми на министерството. Повишила се гражданската активност на младите хора. Имало я от по-предния мандат на Борисов. По думите на Кралев програмата е "прозрачна, ясна". Давал много брифинги по нея, отговарял на питания в рамките на парламентарния контрол.

"Манипулации, съшити с бели конци", заяви още и изброи как се е движила програмата до момента: 2017 г. - 64 проекта, 2018 г. - 42 проекта, 2019 г. - 48 проекта, 2020 г. - 38 проекта - всичките за по 2 милиона лева общо. 2021 г. - в момента се реализират 50 проекта за 5 милиона лева. По думите му сумата за тази програма е била увеличена през тази година "в резултат на успешно проведените кампании" през предходните години. 23 от "компаниите" се занимават със спортна дейност, 27 са фондации и сдружения с нестопанска цел - заяви още бившият министър. 

На финала обяви, че критериите за одобрение са били създадени в мандата на първия служебен кабинет на Румен Радев и оттам нататък в неговото (бившо) ведомство стриктно ги следвали.

"Всяка година кандидатстват между 150 и 200 организации, има конкуренция. Да, някои са по-добри от други в писането на проекти. Това е практика от последните 20-30 години", обясни повторяеммостта на НПО-тата Кралев.

"Има ли някъде забрана, че може успешни проекти да се реализират в поредни години? Ами добри са! Пишат проекти!"

Според Кралев Стъки и "Ипон" "бодяли очите" на служебния кабинет - може би, защото Стъки бил по-активен "в социалните мрежи". След което изброи и други спортни федерации, печелили проекти по програмата. Защото безспорно спортът бил най-добрият начин за превенция на зависимости.

За "Ипон" изброи поне няколко години назад, в които клубът е печелил по около 30 000 лв. на година "Къде виждате милиони?!". 31 000 лв. и 34 000 лв. е взел и Стъки, а тазгодишните 120 000 лв. - "това е единственото изключение".

"Стигнали сме над 1 милион млади хора всяка година!", отсече Кралев.