Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви в бТВ, че няма как да бъдем доволни от представянето на българските олимпийци в Пьончан, но в същото време не бива да подлагаме на унищожителна критика спортистите ни, тъй като в България няма условия за зимните дисциплини.

"Няма как да сме доволни, след като нямаме медал. Но има много сериозни други предпоставки, които трябва да се анализират, за да се надяваме на по-добро класиране в бъдеще, започна Кралев. - Не може да няма зимни съоръжения в България. Половината от спортовете тук не могат да се практикуват. Ние напрактика не ги практикуваме. За закритите зимни спортове имаме една държавна пързалка и две частни. Ски пистите ни са колкото на едно австрийско село. Ски шанци нямаме, Владимир Зографски се подготвя само в чужбина, сноуборд писти нямаме. Състезателите ни се готвят само в чужбина. За шейните - нямаме улей, но нашият представител е спечелил квота и не можем да го спрем. Трасе за биатлон също нямаме."

Кралев обяви, че годишно бюджетът за всички зимни спортове е 3,5 милиона лева. Най-големият проблем си остава липсата на база, тъй като по този начин не може да се практикува даден спорт и да се изгради конкурентна среда от спортуващи деца. Елитните ни спортисти са подсигурени - те тренират зад граница, но само те не са достатъчни, за да се надяваме на медали.

Кралев изтъкна шестото място на Сани Жекова в сноуборда, както и 14-ото на Владимир Зографски на малката шанца - това е подобрено класиране на българин в ски скока на олимпийски игри. Алберт Попов също се е представил не лошо в гигантския слалом - 28-и.

"Радо Янков е един от най-добрите сноубордисти в света, беше първи и втори за Световната купа в последните години. Допуснали са грешка с тестването на нова екипировка, но това е решение на неговия щаб. Към него имахме най-големи очаквания, но той единствен можеше да вземе медал. В същото време обаче сноубордът е изключително рисков и непредсказуем спорт. Една грешка и край. Чест прави на повечето спортисти, че не търсиха оправдания извън себе си, поеха вината. За да вземеш медали, трябва да имаш поне 4-5 спортисти, готови за отличия. А ние имахме един. Нашите не можаха да се справят с емоционалното напрежение преди стартовете, което отново ме навежда на мисълта, че имаме нужда от спортни психолози. Присъствието им щеше да помогне много. Повечето държави ползват така нареченият ментален треньор, който им помага преди стартовете. Някои спортове, като например художествената гимнастика, ползват такива и това дава резултати. Може да се каже, че тези, към които имахме очаквания - биатлонистите и Радо Янков, прегоряха преди състезанията", допълни министър Кралев.

Бившият лекоатлет не се съгласи с анализи в медиите, според които в България са изхарчени 50 милиона лева за нищо, докато в Норвегия с 30 милиона са взети 39 медала.

"Няма как да се съглася с такива сравнения, защото те са извадени от контекста. Зимните спортове в Норвегия са религия и в тези страни парите за спорт са гигантски. Бюджетът на федерацията по ски на Австрия е 60 милиона евро. Целият бюджет на нашето министерство на спорта е 70 милиона лева. Но там голяма част от парите идват от частни спонсори. Малко са държавите като България, на които на 100 процента се разчита на държавата", изтъкна Красен Кралев.

И направи прелюбопитно изказване - министърът почти директно обвини норвежките ски бегачи в нарушаване на феърплея, тъй като всички били астматици. Те обаче отиват на състезания с медицински свидетелства и така могат да използват забранени лекарства, които увеличават кислородния капацитет на организма. А целта уж е терапевтична.

"Всичко е официално, няма как да бъдат уличени в употребна на допинг. Това е публична тайна от години", обясни Кралев.

Той няколко пъти отхвърли обвиненията, че участието ни в Пьончан е "скъпа екскурзия", а спортистите ни - "туристи".

За самите игри разходите са само за самолетни билети. Сани Жекова ще получи премия за класиране на шестото място - 20 000 лева, колкото отрежда наредба на министерството, гласувана преди началото на игрите.

Водещият Антон Хекимян "прехвърли топката" към конгреса на БФС, на който Кралев беше гост и чрез него държавата видимо подкрепи Борислав Михайлов.

"Конгресът се обжалва в съда, което в крайна сметка е добре. Защото така обвиненията за нередности ще отпаднат или ще бъдат потвърдени. За мен конгресът беше прозрачен. Всичко, което трябваше да се гласува, беше гласувано", рече Красен Кралев.

Той все пак намери грешка на организаторите - БФС:

"БФС категорично допусна една грешка с това, че някои медии не бяха допуснати до конгреса. Трябваше да бъдат поканени и тези 3-4 медии, независимо че може да си били субективни. Нека да са там, за да видят какво се случва, още повече нямаше нищо нередно."

Той защити централата за обвинения от страна на опозицията в лицето на Любослав Пенев и Ивайло Дражев. За недопускането им в залата от началото и липсата на техни хора в комисиите - никъде в устава на БФС, нито в закона не било записано, че централата е длъжна да направи това.

"Много неща свършихме с това ръководство на БФС и аз не мога да се отметна от думите си. За 3 години свършихме огромен обем работа и сме доволни от това ръководство. Имаме програма за стадионите, програма за детско-юношеския футбол, чрез която всяка година се дават над 1 милион лева. В пряката работа нямам забележки. Естествено, има какво да се желае от БФС по отношение на съдийството и представянето на националните отбори", добави министърът.

Кралев даде за пример художествената гимнастика. А надежди за бъдещето дават още спортове като бокс, олимпийската версия на таекуондо, лека атлетика, волейбол...

"Откакто Илияна Раева е президент на федерацията се работи целенасочено и методично, знаят какво искат. От 8 години на всяко състезание ние печелим медали. Има огромна конкуренция в подрастващите, имат млади таланти отдолу, там няма за какво да се притесняваме", изтъкна Красен Кралев.

А най-важното за българския спорт, според министъра, е приемането на закона за спорта следващия месец. Продължава и работата по спортната инфраструктура.