Здравей Слави,

Поздравявам те, че те избраха за председател на парламентарната комисия по култура и медии.

Понеже те познавам от петте години, през които беше обикновен евродепутат и никой не протестираше срещу това, изведнъж се почувствах връзкар.

Като такъв искам да те помоля за нещо, докато интелектуалците не са те свалили. Не за мене е молбата ми, а за демокрацията.

Пак имам план как да спасим вестниците и мисля с твоя помощ да го изпълня.

Моля те да предложиш законопроект с един член:

Член 1. Забранява се четенето.

Не се щипѝ. Буден си и правилно си прочел.

Не бива да се забранява писането. Трябва да се забрани четенето.

С този едночленен акт ще постигнем най-малко три неща:
(а) Никой от Европа няма да може да ни каже, че имаме цензура. Журналистите ще пишат каквото си искат. Дупе да му е яко обаче, който ги чете.

(б) Народът ще почне да чете. Ако искаш хората да правят нещо с кеф, трябва да им го забраниш. Кръчмите ще опустеят. Бардаците – също. Държавата ще се напълни с нелегални читални. С входна такса. Така както сега има нелегални пушални заради забраната да се пуши в заведенията.

(в) Скочи ли търсенето, скачат и цените. Това ще убие вестниците на оная група. Защото от евтини боклуци ще станат скъпи боклуци. Единственият проблем е колко вестници ще останат, след като умрат вестниците на оная група.

Според мене – най-много два: един десен и един ляв. Ама то трябват ли ни повече?

П.П.: Добре е да има изключение от Член 1 за депутатите. Те трябва да четат вестници, за да се ориентират за общественото мнение. Освен това, както е тръгнало, в обозримото бъдеще, ако всеки депутат си купува вестник, редакциите ще почнат да продават целите си тиражи.