Северна Македония ще промени конституцията си, за да впише в нея българите като държавотворен народ, обеща днес в София министър-председателят на страната Зоран Заев.

„Вече съм казвал, че преди членството в Европейския съюз, Република Северна Македония ще отвори конституцията си и всички по-малки народи  ще бъдат вписани - каза той на съвместна пресконференция в Министерския съвет със служебния премиер Стефан Янев, с когото се срещна днес. - Ако искаме да бъдем страна членка на ЕС, трябва да имаме европейска конституция“ - каза още Заев, посочвайки и че като такъв народ ще бъдат вписани и хърватите в РСМ.

Заев каза още, че Скопие „няма проблем“ да отвори историческите си архиви, за да получат публичност данните за репресиите срещу самоопределилите се като българи в бивша Югославия и че е в процес на номиниране на посланик в София, пост, който в момента е незает.

Северномакедонският министър-председател беше приет по-късно днес и от президента Румен Радев. Неговото посещение е част от усилията на Скопие да преодолее българското вето върху започването на присъединителни преговори с ЕС.

Вчера правителството реши, че българската позиция против началото на тези преговори остава непроменена. Последната дума по този въпрос ще имат министрите по европейските въпроси на държавите членки на съвет в Брюксел, насрочен на 22 юни. Несъгласието на България означава, че Скопие ще продължи да чака.

България смята, че Северна Македония не изпълнява договора за приятелство и добросъседство от 2017 г.

Проблемът е двустранен и трябва да го решим заедно - каза днес Заев. „Според мене имаме напредък и само заради това, че седим и разговаряме заедно... Убеден съм, че днешните срещи в София ще донесат само добро и за двата братски народа“.

„Политиката на България спрямо РСМ и нейното членство в ЕС е ясно заявена - ние твърдо подкрепяме нашите съседи в усилията им за присъединяване към общото европейско семейство, както подкрепяме Алабния и останалите държави от Западните Балкани - каза Янев. - В момента търсим правилните решения, за да продължим да се движим напред“.

Той добави че северномакедонската делегация днес е направила конкретни предложения, които в София тепърва ще се обсъждат“. Двамата премиери не дадоха подробности за новите предложения.

„Езикът на омразата не трябва да битува нито в България, нито в Северна Македония - каза българският министър-председател. - Ние с г-н Заев не можем да наложим цензура на медиите или на хората, които изказват мнения в социалните мрежи. Основното и задължително е държавата да не създава предпоставки за език на омразата. Няма как да спрем емоциите на хората, но можем да им дадем пример за едно добро и ползотворно държание ... важно е езикът на омразата да не се култивира на държавно ниво“.

В специално интервю за северномакедонската информационна агенция МИА, публикувано днес, Янев казва, че България не поставя под въпрос европейската перспектива на Албания и Северна Македония. 

Агенцията го цитира да казва и че „и двете страни са виновни“, че „това споразумение, независимо колко добронамерено е написано, не предполага необходимостта от ясен механизъм за оценка на напредъка по въпросите, които това споразумение трябва да реши“.

Преди разговорите си в институциите днес Заев се срещна с лидерите на ГЕРБ и на БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

„Добри срещи направихме с двете най-големи партии в България. Приятелски сме настроени и това е основата на възможността нашето приятелство да расте. Ние сме братски народ и можем да си помагаме, можем да се грижим за интересите и двете страни, но и на целия Балкански регион - каза Заев.- Важно е да изпратим послание за приятелство и това че сме братски народи и можем да изпратим внимателно послание на младите хора. На тях ще оставим бъдещето и каквато история това е наша отговорност на всичките заедно“.

„Решението е някъде около нас, трябва да го намерим - каза още северномакедонският премиер. - Всеки път се надявам, че разговорите ще бъдат успешни, дори да не успеем този път, все пак ще направи крачка напред и се надявам, че ще успеем следващия път“.

„Аз съм убеден, понеже познавам хората, с които ще се срещате, особено Радев - ще ви каже, че без парламент нищо не може да се направи…- каза Борисов на Заев и делегацията му. - А сегашното служебно правителство има всички права...могат да преговарят, ако искат да подпишат нов договор, ако не им харесва нашият, но те ще избягат от отговорност, защото те винаги така правят. В същото време лъжат евроатлантическите партньори, че са за (това) Северна Македония да влезе в Европейския съюз”.

„Аз съм сигурен - нищо няма да излезе от днешната ви среща - каза Борисов. По думите му, ако двете съседни държави не намерят решение на несъгласията си, „поколения млади македонци и млади българи ще се мразят“.

Заев призна, че благодарение на предишното „българско правителство и лично на Бойко Борисов“ Европа „ обърнала внимание на Западните Балкани“ и в частност на страната му.