Група състезатели по ММА са нахлули в Министерството на младежта и спорта.

На място пристигнаха полиция и жандармерия - след подаден на спешния телефон 112 сигнал.

Както е известно, федерацията по ММА, председателствана от Станислав Недков-Стъки, е в спор със служебното правителство за получавани в мандатите на Красен Кралев като министър средства по програми, предназначени за неправителствените организации - за превенция на зависимости сред младежта.

Нахлуването се излъчваше на живо в сайта Пик, чийто издател Недялко Недялков номинира Стъки като кандидат за президент (нищо, че не отговаря на условието възраст),  двамата участват заедно в протести в защита на правителствата на ГЕРБ.

На ММА бойците са снети данни от личните карти.

Те бяха предвождани от Стъки.

След "нахлуването" Недков даде интервю пред събралите се вече медии. И зяви, че понеже е кандидат за президент - опонент на Румен Радев, който вече даде заявка за втори мандат, затова федерацията била мачкана.

Все пак стана ясно, че е имало среща с Кузманов, който по думите на Стъки е признал, че ММА федерацията е даже недофинансирана.

Всичко започна тази сряда, когато говорителят на кабинета Антон Кутев и служебният министър Кузманов обявиха, че от министерството на Кралев са раздали пари от програмата на свързани НПО, както и на спортни клубове, в т.ч. ММА федерацията. Според твърдениети на Кутев става въпрос за около 1 милион лева от 2017 г. насам.

Вчера ефирът на Нова тв се превърна в своеобразен боксов ринг заради участието на Кутев и на Станислав Недков. Макар първо думата да имаше Недков, а после Кутев, боецът нахлу в студиото по време на втория разговор, като се наложи да бъде изгонен от водещия. А основният спор: колко точно пари е взела ММА федерацията в годините назад - няколко стотин хиляди или милион, правомерно ли са били получени средствата, след като са предназначени за неправителствения сектор, а не за клубове и федерации по спорт и затова ли Стъки е такъв отявлен защитник на правителството на ГЕРБ.

Парите от хазарта

За какво става въпрос? - За Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта. Това са средства, които организаторите на хазартни игри са длъжни да превеждат като годишни вноски за социално отговорно поведение за всеки издаден лиценз. Пари се превеждат по бюджета на ММС -  за финансиране на одобрени проекти за младежки дейности. Изрично е посочено, че в нея могат да участват само НПО. Четем също така, че всеки кандидат може да изпълни само по един проект в рамките на годината. По тази програма традиционно кандидатстват стотици НПО, десетки биват одобрявани.

Общата сума на отпуснатите средства за тази година е 5,4 милиона лева - два пъти повече от обичайното.

Сдружение "Българска федерация по ММА" на Стъки е спечелило по програмата за 2021 г. с проект "ММА млади, можещи, активни" по перо превенция на хазарта сред младежите 118 073 лева, показва регистърът на сайта на ММС. За 2017 г. - 31 000 лв., 34 000 лв. на следващата година, 2019 г. федерацията не е била одобрена, 2020 г. - 39 000 лв. 

220 000 лв. са само по програмата за наркотичните зависимости. Над 1 милион са общите пари, които е взел, в т.ч. за федерацията, за оборудване и др. Всяка година по 180 000 лв. - контрира вчера Кутев.