Бившият председател на британската Камара на общините Джон Бъркоу обяви вчера, че се е присъединил към опозиционната Лейбъристка партия, след като по-голямата част от политическата му кариера е преминала като депутат от Консервативната партия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бъркоу влезе в конфликти с премиерите Борис Джонсън и Тереза Мей заради техния подход към Брекзит и отношението им към парламента. Пред вестник „Обзървър“ той казва, че вече е на мнение, че Консервативната партия е „реакционна, популистка, националистическа и понякога даже ксенофобска“.

Докато ръководеше работата на Камарата от 2009 до 2019 г., Бъркоу привличаше вниманието с характерните си призиви за ред в залата и готовността си да съдейства на възраженията на депутатите спрямо опитите на Мей и Джонсън да прокарат закона за Брекзита. Според мнозина консерватори и поддръжници на Брекзита той не е бил политически неутрален, което се изисква от председателя на парламента.

Пред „Обзървър“ Джон Бъркоу казва, че сега иска да помогне на Лейбъристката партия да свали Борис Джонсън от власт.

„Мотивиран съм от подкрепата за равенството, социалната справедливост и интернационализма. Това е марката на лейбъристите“, заявява той.