Американският астронавт Шейн Кимброу и френският Тома Песке излязоха днес в открит космос от Международната космическа станция (МКС), за да работят по новите слънчеви панели, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кимброу е в друг скафандър, за да бъде избегнат проблемът от предишното излизане в сряда, когато изгасна дисплеят му, а след това беше регистрирано моментно увеличение на налягането в охлаждащата система.

Второто излизане в открит космос от МКС в рамките на една седмица е с цел да бъде довършена работата от сряда, когато заради проблемите със скафандъра на Кимброу астронавтите не успяха да разгънат слънчевия панел. Те трябва и да инсталиран втория панел iROSA, който беше доставен на станцията на 5 юни от американския товарен кораб "Дракон".

В сряда работата на астронавтите в открит космос продължи по-дълго заради проблема с дисплея на Кимброу, който трябваше да се върне до шлюза, за да го рестартира.

Инсталирането и включването на общо шест панела iROSA, което се очаква да приключи през 2022 г., ще увеличи капацитета на енергийната система на станцията от 160 на 215 киловата.