Строители с червени каски и плакати с настояване държавата да не пречи на довършването на строежа на небостъргача "Златен век" в кв. "Лозенец" се събраха на протест пред Министерството на регионалното развитие тази сутрин.

А редом с тях бе и архитект Весела Мирянова - един от създателите на строителната компания. Протестът бе озвучен с възрожденски песни.

През май месец Върховният административен съд окончателно отмени заповедта на бившия началник на ДНСК за спирането на строежа - това се случи след серия дела, дълги години на протести срещу сградата, десетки проверки на документите и разрешителните и прехвърляне на темата от институция в институция.

Миналата седмица се разбра, че кметът на район "Лозенец" Константин Павлов ще сезира прокуратурата за небостъргача. 

"Бяхме спрени под натиска на бившия премиер Бойко Борисов, сега изглежда, че продължава същият модел и някой се опитва да тълкува закона. Съдът се произнесе, ние имаме стабилен административен акт", обяви пред Нова тв от мястото на събитието арх. Мирянова. 

Новото ръководство на ДНСК обаче е започнало нова процедура по спирането на строежа, като този път аргументът е изтекъл срок на правото върху него, твърдят от "Артекс". От компанията настояват, че срокът на правото за строеж е до 19 ноември 2022 г., като според тях трябва да бъде удължен заради предишното спиране, което бе окончателно отменено от съда. Тоест с още 9 месеца.

Към момента градежът е на етап изливане на плоча на 21 етаж.

От „Артекс“ възразяват и срещу изказване на архитект Иван Шишков, съветник на министърката на регионалното развитие Виолета Комитова от служебния кабинет, че по устройствен план сградата трябва да бъде с няколко етажа по-ниска спрямо сега предвиденото.

Припомняме, че фирмата - извън протестите срещу конкретния небостъргач "Златен век", попадна под прожекторите и заради скандала "Апартаментгейт" - заради купени апартаменти на съмнителни цени от висши политици от ГЕРБ. Част от историята бяха имотни сделки и апартамент с частен асансьор на Цветан Цветанов.

Това формално коства политическата кариера на бившия втори в партията на Борисов, като той напусна и Народното събрание. С постовете си се раздели и бившата министърка на правосъдието, бивш председател на Народното събрание и кандидат-президент от ГЕРБ Цецка Цачева. В сюжета бе замесено и името на бившия депутат и бивш министър на културата Вежди Рашидов, но при него "политически" последици нямаше.