Изследователите от научния отдел на компанията Facebook обявиха, че са разработили софтуер с изкуствен интелект, който може да идентифицира т.нар. deepfake видеа - и да проследява произхода им, съобщи NPR.

Deepfake (букв. дълбок фалшификат, идва от deep learning - дълбоко обучение) е все по-популярен метод за фалшифициране на видеа, като лицето на един човек се поставя върху лицето на друг. Това става с помощта на изкуствен интелект, който се зарежда с множество кадри на истинския човек. Deepfake видеата могат да имат всякакви специални ефекти, но терминът обикновено се ползва за клипове, в които има човешки лица - нещо, което доскоро беше невъзможно за видео.

В България пък "дийпфейк" бе използвано като защита за един от много скандални записи на бившия премиер Бойко Борисов - от подкрепящите властта кафяви медии.

И ако доскоро тези видеа се ползваха основно за забавни клипчета, все по-често има примери за злонамерени манипулации.

Софтуерът също ползва изкуствен интелект, който търси малките грешки и пропуквания на фалшификата, невидими за човешкото око. За целта ползва данните на социалната мрежа.

В добавка, програмата може да установи дигиталния "отпечатък" на видеото, и така да проследи кой го е направил.

Хората на Зукърбърг обявиха още преди пандемията, че разработват софтуер, който да идентифицира deepfake видеа, но сега смятат, че са готови той да бъде постепенно имплементирам в реална употреба - може би и в най-голямата социална мрежа, един от основните източници на дезинформация.