Само от диалога с България зависи по-бързото движение на Република Северна Македония (РСМ) към ЕС.

Това заяви президентът Румен Радев при пристигането си днес в Брюксел. Той дойде за участие в Европейския съвет.

България е успяла в последния момент да отложи точка от дневния ред, която са очаквали всички европейски лидери, каза Радев.

„За последните месец и половина България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори именно на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членство на РСМ. На Европейския съвет през май заварих България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите с РСМ“, каза Радев.

И отново хвърли камъни в градината на предишното правителство:

„Мога да кажа, че служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо ниво. Затова и проведох множество лични срещи и разговори с лидерите на европейските институции, с президенти и премиери, с еврокомисари, с външни министри, с държавния секретар на САЩ Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на изход от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения.“

Радев бе категоричен, че е време да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения.

„За този месец и половина България доказа въпреки натиска, че е отговорен член на ЕС и че няма да допусне внасянето на нови проблеми в Съюза. Нека не бъдем наивни – сега успяхме не само да отложим тази точка от дневния ред, но и да отхвърлим натиска за обвързване на началото на преговорите с РСМ с календарен график. Но засега. Натискът ще продължава“, продължи българският президент.

По думите му страната ни доказала, че може да бъде открита за конструктивен диалог - и не само. Тя може да инициира диалога и да доведе до неговото размразяване на най-високо ниво.

„Но няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск. Показахме, че държим на критериите от Копенхаген за членство и че не можем да подминем дискриминацията на граждани нв нашата съседка само заради тяхното самоопределение като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи. Няма как да кажем „да“, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамерено отношение към България – от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика. Не можем да кажем „да“, преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българска идентичност“, увери Радев.

Той изтъкна, че хората в РСМ са наши братя и че сме длъжни да им помогнем, както винаги сме го правили. България остава отворена за бързи и резултатни двустранни преговори в интерес на гражданите на двете страни.