Обществената прослойка, която иска върховенство на закона, вече не е чак толкова тънка. Това каза пред бТВ бившият премиер Иван Костов.

Според неговия анализ в България в последните години има трайна политическа криза, насечена от чести предсрочни избори. И причината за това е дълбок конфликт в българското общество.

"Преди 20 години една тънка прослойка, със своето политическо представителство след провала на бившата номенклатура, извърши определени реформи, но не завърши реформирането", обясни Костов.

И допълни, че е не е била довършена най-важната част от реформите, свързана с върховенството на закона.

"Имаше голяма общност, която беше носталгично настроена, не приемаше консолидация чрез върховенство на закона. Защото нейното политическо представителство на тази съпротивляваща се на еворпейския път общност имаше за цел усвояване, а не инвестиране", каза още Костов.

Той обаче изтъкна, че през тези години е имало и свободно предприемачество. И заради него "онази тънка прослойка не е толкова тънка, тя става значителна част".

"Тя излезе на улицата, не приема държавата да бъде в ръцете на олигарси и мафиоти. Тези хора колкото повече стават, толкова повече всички ще се съобразяват с тях", смята Костов.

Процесът ще приключи, "когато тези хора станат много".

"Ще си поискат върховенството на закона, никоя институция или общност да не се поставя над залона. Това ще бъде тежка битка, голяма конфронтация.  Тези процеси са дълбочинни. Институциите са просмукани от слабост и ендемична корупция. Ще бъдат посрещнати със залпов огън. Някой трябва да е самоотвержен за България", каза Костов.

В тази гражданска общност имало хора с различни политически убеждения.

"Свързва ги желанието да се завърши процеса на консолидиране на демокрацията. Това е техният интерес. Това е тяхната среда, те я искат за себе си. Ако политическото представителство прочете задачата по този начин е възможно да се потърсят компромиси, за да се проведе тази битка, да бъде започната конфронтацията и завършена успешно", каза Костов.

Конфронтацията нямало как да бъде спечелена без сериозна реформа в сектора за сигурност.

"Това е силовата част на държавата.  Те пазят тази система. Това трябва да бъде пречупено. Най-радикалната реформа трябва да се проведе в сектора за сигурност Личният състав трябва да мине през проверка за лоялност. Пораженията върху този личен състав са неизвестни. Да се разформироват сегашните стурктури, да се създадат нови, да се подчинят на различни министри. Те не говорят като хора от служби за сигурност. Те не са лоялни към държавата", каза Костов.

Според него твърденията на шефове на служби, че ги сменят, защото са хванали руски шпиони са "легенда за прикритие, смокинов лист"

"Не може да се скрият зад руските шпиони. Не са си свършили работата в най-важните и тежки въпроси. И "Турски поток", и АЕЦ "Белене". Там няма руски шпипони, има огромна облага за Русия от действията на цялото българско управление. Голям длъжник е министърът на енергетиката. Под такива прикрития не могат да бъдат защитавани руски интереси", заяви Костов.

Според него отговорността за промяната е най-вече на "Има такъв народ".

"Отговорността е в техния двор. Ако някой трябва да консолидира позиция, да прави компромиси, да поведе останалите, да търси съгласие, това трябва да бъдат те. Не може да бъде никой друг. Те имат най-много доверие от всички останали. Те са без алтернатива като вариант. Имам съмнения дали ще се справят. Хората ще им възложат това", каза Костов.

И допълни, че от "Има такъв народ" се изисква много повече кураж, отколкото от неговото управление, защото ОДС имаше мнозинство от 137 депутати.

"Много по-тежка задача. Имахме голямо мнозинство тогава, сега е малко представителство, много повече кураж от този, който имахме ние, се иска", каза Костов.

Но изтъкна, че сега, за разлика от неговото време, финасовото състояние на държавата е все по-добро и икономиката се подобрява.