Първата изненада в елиминациите на Евро 2020 е факт - Чехия отстрани фаворизирания дори за достигане на финал тим на Нидерландия с 2:0 на стадион "Пушкаш арена" в Будапеща.

Първата четвъртфинална двойка е ясна и тя също не е особено очаквана: Дания - Чехия на 3 юли в Баку. Един от двата тима ще е полуфиналист от по-лекия поток.

Томаш Холеш вкара първия гол в 68-ата минута. В 80-ата Патрик Шик (долу) удвои с четвъртото си попадение на Европейското и осигури бирени празненства в родината си.

Малко преди Холеш да отбележи, червен картон получи защитникът на "оранжевите" Матайс де Лихт - за игра с ръка в опит да спре Шик. Това стана в 55-ата минута, а руският съдия Сергей Карасьов прегледа ВАР.

В крайна сметка решението му е справедливо, първоначално той вдигна жълт картон. Де Лихт беше последен в отбраната и се подхлъзна, преди да докосне кълбото извън правилата.

Изгонването на Де Лихт обърна хода на мача. Всичко можеше да е много различно - Донийл Мален пропусна сам срещу чешкия вратар Томаш Вацлик само минута по-рано. Не успя да го преодолее, измъкнал се от защитата на съперника (долу).

През първата част Нидерландия бе по-активният отбор, но записа само една сериозна ситуация пред Вацлик - Дензъл Дъмфрис го прехвърли с глава, но имаше малък ъгъл към вратата, пък и защитник на чехите пресече удара му.

"Лалетата" стигнаха до няколко опасни центрирания, а тимът на селекционера Ярослав Шилхави създаде две добри възможности да открие резултата - чрез Томас Сучек и Антонин Барак.

След бързата развръзка в средата на второто полувреме Чехия можеше да вкара и трети гол, а Нидерландия не успя да намери себе си дори за натиск. Разочароващо представяне за състава на Франк де Бур, който беше бледа сянка в сравнение с груповата фаза.

Чешкият отбор се класира трети в групата на Англия, Хърватия и Шотландия, а достигна топ 8 на Евро 2020. Днес направи страхотен мач - с много дисциплина, физическа мощ и увереност.

Дания - Чехия е повторение на четвъртфинала от Евро 2004 в Португалия. Тогава чехите надделяха с 3:0, след което загубиха на полуфинал от бъдещия шампион Гърция с 0:1.

Това бе последното голямо първенство с участието на България, която бе в група с датчаните.