Бунтовническите сили в северната бунтовна провинция Тигре в Етиопия си възвърнаха местната столица Мекеле, предизвиквайки улични тържества и принуждавайки представителите на държавата да избягат, предаде днес Би Би Си.

Жителите съобщават за сцени на радост, с фойерверки и хиляди развяващи се знамена, предава британската медия.

Правителството, което завзе Мекеле миналия ноември, беше обявило "прекратяване на огъня" в региона.

Сраженията взеха хиляди жертви, а 350 000 души са изправени пред глад. Насилието прокуди повече от 2 милиона души от домовете им.

Бежанци от етиопската провинция Тигре. Снимка АП / БТА

Наскоро имаше съобщения за подновени боеве между бойци на Народния фронт за освобождение на Тигре (НФОТ) и правителствени сили извън Мекеле.

Но бърза офанзива в понеделник доведе до неочакваното завземане на града от бунтовниците, което може да бъде възможна повратна точка в ожесточения конфликт.

В свое изявление „правителството на националната държава Тигре“, се похвали със  „зашеметяваща победа“ и с това, че провинцията сега е под пълния контрол на “Отбранителните сили на Тигре”..

То призова хората и бунтовническите сили „да останат бдителни, безмилостни и в постоянна готовност, докато Тигре се освободи напълно от всички нашественици“.

Говорителят на бунтовниците Гетачу Реда каза, че те нямат желание за примирие. Той заяви пред Cи Ен Ен:

„Нашите цели са да разрушим бойните способности на врага ... Няма да спрем, докато Тигре не бъде изчистен от всички вражески сили. Ще направим всичко необходимо“.