Няколко десетки души са починали внезапно в понеделник в района на канадския град Ванкувър, това е пик на смъртността, вероятно свързан с горещата вълна, обхванала западната част на американския континент, съобщи федералната канадска полиция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Два пункта на полицията и на кралската жандармерия в региона на Ванкувър съобщиха поотделно, че най-малко 69 души са починали внезапно от понеделник насам в градовете Барнаби и Съри, на фона на исторически "топлинен купол", захлупил западната част на Канада и САЩ. Според "Монд" жервите са вече 134.

Смятаме, че горещината е допринесла за повечето смъртни случаи, се казва в полицейско съобщение и се добавя, че голяма част от жертвите са в пенсионна възраст.

Говорител на жандармерията призова хората да проверят дали близките им са добре и подчерта, че времето е смъртоносно за уязвими членове на общността, особено за възрастни хора и за такива със здравословни проблеми.

Премиерът на провинция Британска Колумбия Джон Хорган каза, че това е най-горещата седмица, която тази част от Канада някога е преживявала.

Канадският град, който е на тихоокеанския бряг, от няколко дни регистрира температури от 30 градуса по Целзий, много над нормалните, които са около 21 градуса за този сезон.

Абсолютен температурен рекорд за цяла Канада беше отчетен в понеделник в Литън - селище североизточно от Ванкувър, където живачният стълб достигна 47,9 градуса, а няколко града във вътрешността на провинцията регистрираха и във вторник температури над 40 градуса.

Предупреждения за изключително горещо време остават в сила за по-голямата част на Западна Канада, горещата вълна се премества на изток към провинция Алберта и в северозападна посока.

Френският "Монд", цитиран от БТА,  отбелязва, че т. нар. "горещ купол" е климатичен феномен, при който топлият въздух се задържа в близост до земята, докато слънцето продължава да я нагрява.

Температурите в градове, известни с умерения си климат, като Портланд в северозападния американски град Орегон, достигнаха рекордни стойности от 40-44 градуса, а в съседни райони термометрите отчетоха и по-високи показатели, пише в. "Гардиън".

Британското издание споменава и за опасения във връзка с качеството на въздуха.

Горещата вълна се дължи на смесването на въздушни маси с различно налягане, идващи от Аляска и Канада. Изключително топлото време се влошава от глобалното затопляне.

Подобни климатични събития не се случват често, веднъж на едно до три десетилетия, отбелязва Ник Бонд, главният климатолог на щата Вашингтон.

Такива температури, макар и не най-високите в страната, са особено тежки за този регион, който не е подготвен и адаптиран.

Температурите ще се понижат на места, но въпреки това ще останат по-високи от обичайните. Това създава опасности за земеделието и риск от пожари, предупреждава Бонд.

Ситуацията се влошава от сушата, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

След като се затопли, земята изсъхва, което улеснява още по-голямото повишаване на температурите. А в засегнатите от засушаване западни райони на САЩ има достатъчно топлина, която да попадне в капана на създаващата "горещия купол" атмосферна система с високо налягане, която действа като капак на тенджера.

Жегата и сушата в региона работят в тандем, водейки до подобряването на температурни рекорди.

Отдавна знаем, че Земята се е затоплила с повече от 1 градус по Целзий от 1900 г. и темпото на затопляне нарасна през последните десетилетия. По-високите средни температури повишават вероятността от извънредни климатични събития и допринасят за това периодите на изключителна жега да стават по-чести, по-дълги и по-интензивни.

Тъй като електрическата мрежа в района е претоварена, гражданите са призовани да избягват пускането на големи уреди като фурни и перални в най-натоварената част от деня, да изключат всички уреди, които не използват, и да обмислят варианта за по-кратки или по-студени душове.