Изборите за кмет в Благоевград не са представителни за предстоящите парламентарни избори. Това каза пред "Фокус" политологът доц. Стойчо Стойчев.  В Благоевград в неделя ще има балотаж, на който ще се явят двама кандидати - единият - подкрепен от БСП, а другият - издигнат от "Има такъв народ".

"Kаквито и изводи да направим на базата на едни предсрочни кметски избори в малък областен град, ще сбъркаме. Най-вероятно ще направим грешни изводи, защото много са факторите, които на такова ниво влияят върху изборния резултат.

Те нито могат да бъдат директно пренасяни към националния вот, нито по отношение на активността, нито по отношение на резултатите, защото Благоевград не е представителна за разпределението по партии в страната, нито пък за активността като цяло за страната.

Единственото, което бихме могли да вземем като нещо важно, научено от тези избори, е по отношение на прилагането на машинното гласуване - че то мина относително безпроблемно. Все пак трябва да се отчита, че избирателната активност е ниска, т.е. не се е тествала хипотезата, ако много избиратели има в изборните помещения, дали за времето, което е отпуснато, ще успеят да гласуват", каза Стойчев.

Той допълни, че бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов, който е бил от ГЕРБ, сега е в партията на Цветан Цветанов.

"Изобщо там е толкова специфична местната обстановка, че много трудно бихме могли да екстраполираме в национален план. Очевидно в момента тези резултати изглеждат прекрасни за хората, подкрепящи "Има такъв народ" и БСП, но те също ще се подведат, ако разчитат на тях и ако смятат, че това бележи някакъв вид национална тенденция", каза още Стойчев.

Той коментира и факта, че от ГЕРБ са подкрепили независим кандидат, а от СДС - кандидата на "Има такъв народ".

"На местно равнище винаги партиите, които са в рамките на някаква национална коалиция, имат обикновено различно коалиционно поведение. Това се е наблюдавало винаги. Аз не смятам, че това говори за да кажем разпадане на коалицията ГЕРБ-СДС или нещо друго.

А пък подкрепянето на независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, е хитра тактика, която БСП предлага от много време, не само на местни избори, но и на президентски избори, защото се оказа, че когато се издигне партиен кандидат, той става веднага мишена за някакъв вид обединен негативен, отрицателен, наказателен и тем-подобен вот. Затова смятам, че тук се тества, тази стратегия дали  е новост. С такъв инициативен комитет беше избран и действащият президент Румен Радев. То като цяло гледам, че от такъв комитет ще бъде издигнат и за следващ мандат.

Така че няма нищо лошо в това един инициативен комитет да издигне кандидат, който след това една от големите партии да припознае като свой. То е ясно, че това е кандидатът на тази голяма партия, просто моделът, по който той се издига, е различен. Не смятам, че това би заблудило някого или подвело някого, въпрос е на предпочитание на партийните ръководства на местно равнище", обясни Стойчев.