ЕС удължава по молба на Великобритания с още три месеца гратисния период на движение без проверки на охладено месо към Северна Ирландия.

Това съобщи Марош Шефчович – зам.-председателят на Европейската комисия, отговарящ за междуинституционалните отношения и перспективите.

Той даде специална пресконференция по повод навършилите се днес 6 месеца от задействането на Протокола за Ирландия/Северна Ирландия. Той е неразделна част от Споразумението за излизане на Великобритания от ЕС.

Според условията за Брекзит охладено месо и наденички няма да могат да влизат от утре в Северна Ирландия от останалите части на Великобритания. Властите в Ълстър са задължени да спазват правилата за здраве и безопасност на ЕС, забраняващи търговията с такива продукти.

Властите в Лондон поискаха гратисният период да бъде удължен.

Спорът стана известен като „война на наденичките“.

ЕС се съгласи тази ситуация да остане в сила до 30 септември, но това решение е от временен характер и и към него се добавят строги условия, изтъкна Марош Шефчович. Което означава, че Обединеното кралство трябва да спазва определени задължения като канализираща процедура в Северна Ирландия, задължително издаване на здравни сертификати, предназначение „само за Северна Ирландия“ със съответното пакетиране и етикетиране- Стандартите за тези продукти трябва да останат непроменени. (Канализиращата процедура гарантира, че подлежащите на клане животни няма впоследствие да бъдат преместени в друга страна - б.р.)

Така ще бъде позволено на супермаркетите в тази британска провинция да продължат с адаптирането на своите вериги за доставки към ситуацията след Брекзит.

В Брюксел се надяват, че за тези три месеца Лондон ще се ангажира с по-широкообхватно споразумение в сферата на общественото здраве и здравето на животните и растенията.

„Неколкократно предложих това решение, тъй като с него ще изчезнат 80 на сто от проверките, изисквани от Протокола“, изтъкна Шефчович.

Комисията ще излезе с инициативи в още 4 сфери, допълни той.

В началото на есента тя ще направи законодателно предложение  за лекарствата. То трябва да гарантира тяхната непрекъсната и дългосрочна доставка от Великобритания в Северна Ирландия. Така ще бъде осигурена наличността на генерични лекарства в провинцията, което е от изключителна важност да местното здравеопазване.

Улесняване на движението на добитъка е следващата стъпка, предложена от Брюксел. Това ще стане чрез елиминиране от необходимостта от повторното му маркиране при многократното придвижване между Великобритания и Северна Ирландия.

Британските шофьори вече няма да бъдат задължавани да показват т.нар. зелена застрахователна карта на своите автомобили при влизане в ЕС. Това ще бъде от особена полза за водачите от Северна Ирландия, преминаващи границата с Ирландия.