Словения, която днес поема председателството на ЕС, представлява сериозна заплаха за работата на Европейската прокуратура.

Това заяви пред „Пилитико“ главният прокурор на ЕС Лаура Кодруца Кьовеши.

Единствено Словения не е назначила свои делегирани прокурори към Европейската прокуратура. Този орган, започнал работа точно преди месец, трябва да разследва измамите и злоупотребите със средства от европейските фондове.

Любляна едва ли ще има свой европрокурор, преди да започне да получава парите за възстановяване. А това ще подкопае ефективния надзор от страна на Европейската прокуратура на изразходването на парите в страната, смята Кьовеши.

„Всички престъпления, извършени след 1 юни, попадат под юрисдикцията на Европейската прокуратура, имаме задължителна компетенция да разследваме.

Затова смятам Словения за сериозен риск, тъй като парите ще продължават да постъпват в Словения, но системите за управление и контрол на еврофондовете там ще бъдат наистина засегнати“, каза Кьовеши.

Тя допълни, че демонстрираната липса на искрено сътрудничество от страна на властите в Любляна ще повлияе сериозно на ефективността на Европейската прокуратура.

През май словенският премиер Янез Янша блокира издигането на кандидати за делегирани прокурори. Представителите на тази страна трябва да са двама. Един от отхвърлените кандидати даде на съд правителството на страната и поиска да бъде спряна процедурата за европрокурор. 

„Очакваме решението на съда до месец. Стига съдът да реши да не се меси в приетото от правителството решение, Министерството на правосъдието незабавно ще повтори процедурата“, се казва в изявление на ресорното ведомство в Любляна.

Едва ли словенските делегирани прокурори ще заемат постовете си до средата на юли, допълват оттам. А в това време страната ще разчита на създадения национален механизъм за защита на финансовите интереси на ЕС.

По-късно днес Европейската комисия одобри днес плана на Словения за икономическо възстановяване, въпреки че страната не е излъчила свои европейски делегирани прокурори. Планът е за 2,5 милиарда евро. От тях 705 милиона евро ще бъдат под формата на заеми, а останалите 1,975 млрд. ще бъдат предоставени от европейския бюджет безвъзмездно.

Днешното решение на Комисията няма да влезе в сила, докато не бъде одобрено от Съвета на ЕС. Правилата предвиждат европейските министри да се произнесат по решението на ЕК в срок от един месец.

Финландия също не е издигнала свои кандидати за делегирани прокурори. Скандинавската страна обаче е постигнала споразумение с Европейската прокуратура.

Колкото до шестимата български делегирани прокурори, които трябва да бъдат посочени от страната си, това все още не е направено, отговориха на запитване на Клуб Z от базираната в Люксембург институция. Според информацията, с която разполагат там, подборът е започнал на 16 юни – броени дни след посещението в София на Лаура Кодруца Кьовеши.