Българският суперкомпютър Discoverer, намиращ се в София Тех Парк, влезе за пръв път в световната класация за високопроизводителни машини TOP500 - на 91-во място.

Машината, част от европейската мрежа EuroHPC JU, е била подложена на специални тестове от независимата неправителствена организация, която стои зад класацията. При тестовете той надхвърля базовата си производителност от 4,44 петафлопа и достига 4518,9 петафлопа, а върховата му производителност заковава на 5942 петафлопа.

Пред Discoverer в класацията е машина в Университета в Кюшу, Япония, а след него - френският Jean Zay, който само преди 2 години бе в топ 50 в света.

В добавка българският суперкомпютър заема 66-о място в допълнителната класация на TOP5 - HCPG, модел за измерване, който се доближава повече до практически приложения и натоварване чрез изкуствен интелект, базиран на машинно и дълбоко обучение.

Discoverer влиза в класацията (която е два пъти годишно) за първи път, тъй като започна работа през декември миналата година. Той е дело на компанията Atos, в момента лидер в производството на суперкомпютри. Техните устройства заемат 36 позиции в класацията.

"Отличното позициониране на Discoverer в класацията за суперкомпютри TOP 500 потвърждава, че EuroHPC JU работи с пълна сила. Като 27-ият най-мощен суперкомпютър в Европейския съюз, Discoverer е водещ в европейската HPC технология“, коментира Андерс Дам Йенсен, изпълнителен директор на Съвместното предприятие EuroHPC.

Машината на наша земя ще работи заедно с още 7 суперкомпютъра в Европа, с обща изчислителна мощ от 670 петафлопа. Те ще се ползват за научни изследвания, подкрепа на публичния сектор и индустриални приложения.