Група европейски крайно десни и консервативни партии смятат да създадат нова политическа група в Европейския парламент с цел реформиране на Европа.

Това се казва в подписаната днес декларация, озаглавена „Призив за бъдешето на Европа“. Неин инициатор е Марин льо Пен – лидерката на френския Национален сбор. Подписи са сложили общо 16 партии, се казва  в разпространено съобщение на Националния сбор. Сред тях са ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан, полската „Право и справедливост“ на Ярослав Качински, италианската „Лига“ на Матео Салвини, австрийската Партия на свободата и дори българската ВМРО.

Оказва се обаче, че от ВМРО не са подписвали нищо. Новината бе опровергана пред Клуб Z лично от нейния представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

Идеята е новата група в Европейския парламент да включва депутатите от ИД, да привлече част от представителите в групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) където е ВМРО, както и независими евродепутати, начело с хората на Орбан, които през март напуснаха Европейската народна партия (ЕНП).

Целта е новата група да стане третата политическа сила в ЕП. Инициаторите се надяват тя да измести либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), която има 98 представители.

В момента ИД има 71 депутати, ЕКР – 61, а независимите са 39.

Част от делегациите в ЕКР обаче смятат, че тази група трябва да бъде съхранена, споделиха близки до нея източници за Клуб Z.

Такова е мнението и на неофашистката партия „Италиански братя“. Нейната лидерка Джорджа Мелони подписа декларацията, но изрично изтъкна, че ЕКР остава един от стълбовете на визията за Европа на нациите.

„ВМРО засега не е подписвала нищо, нямам представа защо сме включени. Ние нямаме намерение да предприемаме каквото и да било до изборите в България на 11 юли“, каза Ангел Джамбазки.

Група партии, сред които ВМРО, готви отделна своя декларация по въпроса, която ще бъде огласена идната седмица, довериха наши източници в Брюксел.

Идеята трудно ще бъде реализирана, прогнозираха пред Клуб Z експерти. Редица от членуващите ЕКР делегации не само че не изповядват еднакви възгледи, ами, меко казано, не могат да се понасят. По никакъв начин например не могат да бъдат сравнявани тези партии от Полша и Чехия.

Декларацията бе посрещната на нож от Прогерсивния алианс на социалистите и демократите (СиД) - втората по големина политическа група в Европейския парламент.

„Крайната десница има изкривена представа за патриотизма. Тя изключва всеки, който не мисли като нея, и това е явна заплаха за Европа. Национализмът доведе до Втората световна война. ЕС не само донесе мир, но и ни позволява да се изправим заедно срещу проблемите“, заяви председателката на СиД Ираче Гарсия.

Тя не смята, че този крайно десен алианс ще просъществува дълго време.