Организации на трети страни, създадени съвместно от американски и руски ултраконсервативни сили, активно финансират и координират европейски крайно десни движения. Това се извършва въз основа на ултраконсервативна програма.

Тази констатация се съдържа в работен документ, изготвен от латвийската евродепутатка Сандра Калниете от Европейската народна партия (ЕНП). Той бе представен днес в Европарламента пред Специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в ЕС.

Според запознати за първи път в публично достъпен документ на евроинституциите се признава за намеса с антиевропейска насоченост, идваща от САЩ.

През последното десетилетие Русия, Китай и други авторитарни режими са насочили над 300 милиона долара в 33 държави с цел намеса в демократични процеси, се казва още в работния документ. Става дума за над 100 случаи. Тази тенденция очевидно се ускорява. Половината от тези случаи са свързани с действията на Русия в Европа.                                                                                                                               

Сериозен проблем е и скритото финансиране на политически дейности от чуждестранни донори. С подобна подкрепа се преследват поне две различни цели:

• Подкопаване на европейското единство. Такъв е примерът с референдума за „Брекзит“ през 2016 г., когато партиите, водещи кампания за напускане на ЕС, са получили значително чуждестранно финансиране;

• Изграждане на група от съюзнически партии, подкрепящи възгледите на чуждестранен държавен субект. Пример за това са кампаниите срещу санкциите, наложени на Русия.

Ролята на онлайн платформите

В документа се изтъква, че манипулаторите постоянно експериментират с нови техники и изразни средства. Същевременно ресурсите и вниманието, които платформите отделят за откриване и борба с тези методи, изглеждат адаптирани спрямо положението и степента на сложност към момента, когато платформите и търсачките са били създадени за първи път.

Още по-зле са нещата, когато става дума за дезинформацията на по-малките езици или дори на повечето други езици освен английски.

Отгоре на всичко бизнес моделът на социалните платформи често е вреден поради преднамереното отдаване на приоритет и остойностяване на спорна и разединяваща информация.

Журналистика срещу дезинформация

Разпространителите на дезинформация са в особено благоприятна позиция. Сред причините е, че едно от най-ефективните средства срещу това явление – журналистиката, е в дълбока криза. Медиите вече са подложени на сериозен финансов натиск, тъй като техните читатели, зрители и слушатели са все по-малко мотивирани да плащат за журналистическо съдържание и много от постъпленията от реклами се пренасочват към платформите. 

В допълнение отделни журналисти или медии са изложени и на заплахи, операции, свързани с хакване и изтичане на информация, и други кибератаки. ЕС трябва да намери начини да помогне на журналистите, активистите и изследователите, които са подложени на атака, след като са съобщили истината. 

Допълнително предизвикателство е информационното претоварване, на което всички са изложени. В условията на настоящата икономика на вниманието хората разполагат с все по-малко време за качествена журналистика. Едно бързо черно-бяло съобщение, дори ако то е неточно или подвеждащо, може да бъде по-лесно за възприемане от днешните заети хора. Това важи с още по-голяма сила, ако съобщението е адаптирано така, че да потвърждава лични предубеждения, или се разпространява посредством канали, изглеждащи вадеждни.

Изказалите се членове на специалната парламентарна комисия, известна и с абревиатурата INGE, подкрепиха в огромната си част констатациите на Сандра Калниете. Дадени бяха и редица предложения.

Така например социалистът Андреас Шидер от Австрия смята, че един от най-важните въпроси е съхраняването на ключовите инфраструктури в европейски ръце. И същевременно ЕС трябва да развива и увеличава автономията си в сферите на технологиите и енергетиката.

Според Шидер дори страни от ЕС участват в антиевропейска пропаганда редом с Русия и Китай. Това извършват Унгария и нейният премиер Виктор Орбан на Западните Балкани, смята евродепутатът.

Либералът Барт Гроотхойс от Нидерландия попита защо, след като профилът на Доналд Тръмп е изтрит от „Туитър“, социалната мрежа не е направила същото с иранския духовен лидер аятолах Хаменей или ислямистката палестинска групировка „Хамас“. И припомни, че те постоянно призовават през световната мрежа към насилие.