"Този план - за присъединяване към еврозоната, е просто една пародия". 

Горните думи са на т.нар. "баща на българския Валутен борд" Стив Ханке. Той говори пред Нова телевизия основно по темата за присъединяването на България към общата европейска валута, но засегна и най-големия роден проблем - корупцията. 

Думите му идват само няколко дни след като служебното правителство препотвърди плана ни за приемане на еврото - от първи януари на 2024 г. БНБ и финансовото министерство приеха подробен план за влизането в еврозоната и обявиха, че смятат, че е най-добре да го направим без преходен период. 

Според Ханке обаче, това не било никакъв план и в момента страната се справя чудесно и без еврото. 

"Този план за присъединяване към еврозоната, е просто една пародия. Това дори не е план. Никой не казва какви са проблемите при Валутния борд, защото няма такива. И никой не казва какви ще са ползите от еврото, защото няма такива. Ще има хаос, не ползи. Целият процес по влизането в еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват – некомпетентност, нелегитимност и корупция", заяви проф. Ханке. 

Основната теза на професора по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс" и бивш съветник на президента Роналд Рейгън е, че няма никакви доказателства, които да покажат, че приемането на общата валута ще доведе до положителна промяна у нас. Според него няма официален доклад, който да покаже, че еврото ще доведе със себе си по-добър кредитен рейтинг, повече инвестиции и по-високи доходи. 

Освен това той заяви, че не вижда кому е нужно да се сменя система, която работи. Разбира се, той има предвид Валутния борд, в чието конструиране е участвал лично. 

"Отговорът е, че всички тези промени и разговори за влизане в еврозоната, всъщност са едно отвличане на вниманието от същественото. Тъй като правителствата в пост-комунистическата епоха, се провалиха в решаването на най-големия проблем – корупцията. Те игнорираха корупцията", заяви той. 

Според него, именно еврото е бил и големият проблем на Гърция при преминалата през страната унищожителна финансова криза, макар че всъщност страната затъна заради огромните си дългове и единствено солидарността на страните от Еврозоната спаси страната от фалит. 

Валутният борд обаче бил неприятен за политиците, поради една проста причина, твърди Ханке. 

"Причината политиците да не харесват Валутния борд е, че той ги поставя в усмирителна риза и изисква от тях фискален ред. В България от 1997 година насам има отлична фискална дисциплина и втория най-нисък дълг в Европа. Изчакайте и вижте – ако се присъедините към еврозоната, корупцията ще експлоадира в България", убеден е Ханке. 

Той запита и кои са хората, които най-много държали да се присъединим към еврозоната и дали сред тях няма хора, които са санкционирани по закона "Магнитски". Самият Ханке смята, че очаква още българи да бъдат санкционирани от САЩ, макар да не знае кои ще са те, защото страната ни била тежко корумпирана. 

"България е като езеро, пълно с риба. Има толкова много корумпирани. Ако търсите корумпирани хора, България е езерото, което да посетите. Има толкова много такива и е сравнително лесно да се хванат".