През следващият месец ще изтече срокът на най-отдавна внесените ваксини и те ще трябва да се бракуват. Това заяви в ефира на БНТ днес проф. Красимир Гигов от Националния обществен съвет под ваксинация.

"Това е просто недопустимо. При наличието на тези ваксини ние да бракуваме ваксини. Разбира се, като им изтече срокът на годност те ще трябва да бъдат бракувани."

Той отказа да отговори от кой вид са те. Първите ваксини, които пристигнаха у нас, дойдоха в края на 2020 г. и бяха на Pfizer/Biontech. Техният срок на годност е 6 месеца при -70 градуса по Целзий. Наскоро Израел поиска удължаване на срока на годност, но компанията не даде одобрение.

До момента у нас са внесени 4,6 млн. дози, а използваните са под 1,8 млн., отбеляза Гигов. И призова всички да се включат в кампанията за популяризирането им.

"Интересът към ваксинацията загасна заради по-малкото заболели и хубавото време, но да си спомним какво беше", каза професорът.

В момента е най-доброто време за поставяне на ваксина, за да се формира стабилен имунитет до септември, когато се очаква нова вълна, добави той.

По повод информационната кампания за ваксинация проф. Гигов отбеляза, че в момента е налице много информация, но течаща само по едни и същи канали - традиционните медии, и така не достига до хората, които не ги ползват. Според него решението е в нея да се включат неформални водачи и авторитети за определени общности и вероизповедания. Миналата седмица се проведе и среща в Министерския съвет, на която участваха представители на вероизповеданията - без Българската православна църква.

България продължава да е последна по ваксинация в ЕС. ЕДва 820 хил. души са със завършен ваксинационен цикъл - под 15% от населението. За постигане на колективен имунитет е нужна ваксинация на 70% от хората.