ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ" са с почти изравнени позиции. Преднината на доскоро управляващата партия по-точно е 0,9 на сто пред формацията на Слави Трифонов.

Това сочат данните от последното изследване на "Маркет линкс", финансирано и реализирано съвместно с бТВ. То е осъществено сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета.

 

Това е фактически паритет, коментира социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков и при тази разлика на изборите на 11 юли не може да се каже коя политическа сила би била първа. Той допусна, че през тази седмица нещата могат да се обърнат и има тенденции, които дават малко по-висока тежест на сценария ИТН да бъде първа политическа сила.  

Третата и четвъртата позиция са съответно за БСП и „Демократична България“ – 16,9% и 12,5%. Петото място е за ДПС с 9,5% подкрепа, а шестото за „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,4% подкрепа, сочат данните на агенцията.

"При „Демократична България“ има периферия, която в момента от коалицията се опитват активно да привлекат", обясни Живков пред бТВ.

Изследването не обхваща нагласите за гласуване в чужбина.

Според социолога обаче на предните избори вотът извън граници бил благоприятен за ИТН, ДБ, и за ДПС.

"В този смисъл разликата между ДПС и ДБ едва ли би намаляла, защото двете партии относително равномерно черпя електорална сила от гласовете извън родината", смята Живков.

Резултати от предишни избори обаче сочат, че в социологическите проучвания електоралните нагласи за ДПС винаги са по-ниски заради по-трудното измерване на този вот.

Коалицията "Българските патриоти" (която събра ВМРО, НФСБ, "Воля") обаче с 2,9 на сто не успяват да минат 4-процентната бариера според данните на "Маркет линкс". Социологът уточни, че резултатът може да бъде малко по-различен и реалността в момента дори може да е близо до 4-те процента. "Възраждане" е с резултат, който е билзък до този на "патриотите" - 2,4 на сто.

Към момента данните сочат, че отново парламентът по-скоро ще е шестпартиен.

Изследването отчита доста висока декларирана готовност за гласуване. Според Живков тя ще е около тази на изборите на 4 април. 58% са отговорили, че ще гласуват тази неделя. Трудно е да се предположи каква роля ще изиграе машинното гласуване за избирателната активност, каза социологът.

Общественото доверие в служебното правителство е сравнително високо. 42 на сто одобряват действията му, 30 са на обратната позиция. В подобни граници се движат и оценките на премиера Стефан Янев - 43 на сто срещу 27 на сто (одобрение-неодобрение).

От „Маркет линкс“ са проучили и нагласите относно санкциите по закона „Магнитски“. Според 57% от анкетираните те са основателни, според 17% - не. 39% смятат санкциите за намеса във вътрешните работи на страната, а 37% са на противоположното мнение. 24% не могат да преценят.