Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5 на сто, за "Има такъв народ" - 21,7 на сто. Така двете формации са с изравнени позиции, а разликата е минимална - 0,8 на сто. В парламента ще влязат най-вероятно седем партии.

Това показват актуалните данните от национално представително изследването на "Медиана". То е проведено в периода 26 юни - 02 юли 2021 г.  с 920 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Подобна ситуация на паритет за първото място - с под 1 на сто преднина за доскоро управляващата партия отчете и представено по-рано в понеделник изследване на "Маркет линкс". Социолозите подчертават, че битката между ГЕРБ и политическата сила на Слави Трифонов е с труднопрогнозиреум изход.

По-близки позиции до първите две партии дава обаче традиционно "Медиана" за БСП - с 20,6 на сто от гласовете и отново минимално изоставане от тях.

"Битката за първото място ще е не между две, а между три партии и ще се реши в оставащата седмица до изборите", гласи коментарът на "Медиана".

Неяснота има и какво става с разпределението за четвъртото и петото място. При избори днес, ДПС взема 11,1 на сто, "Демократична България" - 10 на сто. Подобна близост в процентите предполага, че и тук са възможни изненади. 

Шестата позиция е за "Изправи се! Мутри вън!" с 5,1 на сто. 

"Българските патриоти" (коалицията ВМРО, НФСБ, "Воля") също влиза в парламента с 4,8 на сто.

"Възраждане" взема 2,2 на сто, сочат данните на "Медиана".

Най-вероятно в следващия парламент ще има седем партии, прогнозират от агенцията.

Избирателната активност се очертава близка или дори по-ниска от тази на предходните избори – около 3,1 – 3,3 млн. избиратели.     

"Засега данните показват, че избирателите на ГЕРБ, макар и намалели, са изключително мотивирани да гласуват. При симпатизантите на останалите партии това не е така – мнозина от тях споделят, че  все още се колебаят дали и за кого да гласуват, други, че им е безразлично кой ще управлява (стига това да не е ГЕРБ). Очертава се следната картина – силна мотивация при симпатизантите на ГЕРБ и относително слаба при избирателите на техните опоненти.  При това положение изборите и битката за първото място далеч не са предрешени", смятат от "Медиана".     

"Към момента, данните показват, че ще бъде невъзможно сформирането на управляващо мнозинство (коалиция), около която и да е от трите водещи политически формации – независимо от това коя ще бъде първа, втора или трета. Вероятният изход от тази ситуация е правителство на малцинството, разчитащо на ситуативна подкрепа от „неприемливите“ „партии на статуквото“ или нови избори", се казва още в коментара от агенцията.

58 на сто от анкетираните искат промяна на статуквото - управление без ГЕРБ. 19 на сто, или близо всеки пети, е за връщане на ГЕРБ на власт.