Традиционните съюзници в Персийския залив - Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които обаче имат разногласия относно увеличаването на добива на петрол, демонстрираха и рядък публичен конфликт по повод дискусиите в групата ОПЕК+. 

Вчера трябваше да има видеоконферетно заседание на картела и то трябваше да започне в 13 часа по Гринуич. После началото му бе отложено за 14:50 часа по Гринуич и накрая заседанието бе окончателно отложено, без да се насрочва нова дата, пише БТА. 

Срещата на групата на Страните износителки на петрол (ОПЕК) и на страните партньори (ОПЕК+), трябваше да приключи още миналия четвъртък и да бъдат обявени решения за производството за месец август. 

Но ОАЕ се противопоставиха на предложеното от картела за удължаване на досегашното споразумение, което ограничава производството на петрол. Според ОАЕ споразумението в сегашния му вид е несправедливо. 

В отговор на това обаче принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд, саудитският министър на енергетиката заяви снощи пред Блумбърг: 

"Цяла една група срещу една страна, това е тъжно за мен, но това е реалността". 

Той допълни, че не може да се съгласи с исканията на ОАЕ.

23-те страни от ОПЕК + начело със Саудитска Арабия и Русия имаха намерение да увеличат глобалното производство на петрол с 400 000 барела на ден в периода август-декември. Но ОАЕ искат повече справедливост за периода след април 2022 г., когато изтича настоящата договорка.

В основата на полемиката е обемът на референтното производство, въз основа на който се калкулира квотата на всяка страна. За ОАЕ обемът на неговата страна, фиксиран на 3,17 милиона барела на ден, трябва да бъде увеличен на 3,8 милиона барела на ден в случай на удължаване на споразумението. 

Това искане беше отхвърлено от Саудитска Арабия. Саудитският министър на енергетиката припомни, че присъства на подобни заседания вече 34 години и никога не е чувал подобно искане.
Тази открита размяна на реплики е рядкост в един регион, в който различията обикновено се разрешават при най-голяма дискретност.

Саудитска Арабия отказва да отстъпи пред исканията на ОАЕ с аргумента, че удължаването на настоящото споразумение в настоящия му вид до края на 2022 г. е нужно заради стабилността на пазара.

Провал на преговорите като цяло може да доведе до скок в цените на суровия петрол, което да застраши световния растеж, който е нестабилен в поспандемичния период. 

Това пък няма да се хареса на най-големите потребители. Миналата година подобно разногласие по въпроса за квотите между Саудитска Арабия и Русия обостри спада на цените, породен от пандемията.

Междувременно стана ясно и че САЩ опитват да окажат сериозен натиск за намиране на компромисно решение. 

"САЩ следят внимателно преговорите в ОПЕК+ и влиянието им върху възстановяването на световната икономика от пандемията от COVID-19. Ние не сме страна по тези преговори, но служители на администрацията са ангажирани със съответните столици, призовавайки към компромисно решение, което ще даде възможност да се продължи с предложеното увеличаване на производството", посочи говорителят на Белия дом.

Поскъпването на петрола, който в момента се котира при най-високите цени от 2018 година, допринесе за засилване на страховете от инфлация. Президентът на САЩ Джо Байдън определи като ключов приоритет на администрацията си възстановяването на икономиката от рецесията, предизвикана от пандемията.