Основната заплаха за европейскигте демокрации не са бежанците, които умират в Средиземно море, или знамената на ЛГБТ, които са неприемливи в Унгария и Полша.

„А са тези, които тук, в нашите институции, играят играта на дестабилизациране на Европа. Вие, превдопатриотите, феодално зависими от Путин, сте част от проекта за дестабилизиране на ЕС.“

Тези обвинения отправи в Европейския парламент в Страсбург френският евродепупат социалист Рафаел Глюксман. Той говори по време на дебат, посветен на външната намеса в демократичните процеси.

Глюксман оглавява и Специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в ЕС.

Той не назова имена. Но очевидно визира крайната десница в ЕП. Известно е че някои от членуващите в нея партии поддържат близки отношения с Кремъл. Сред тях са например френският Национален фронт на Марин льо Пен и италианската „Лига“ на Матео Салвини. Миналата седмица 16  партии подписаха декларация с намерението за обединение на крайно десни, консерватори и евродепутати в нова политическа група.

„Следва корупцията, с която са пропити всички наши страни, като се започне с лидерите, готови да се продадат на сили като Китай, Русия или Катар“, продължи Глюксман.

Той обвини във феодално поведение и големите европейски компании, които които произвеждат всичко в Китай. Те според него смятат, че се продава всичко, включително човешкото достойнство.

Глюксман нападна и върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. И го попита защо не е поискал повече пари за бюджета на оглавяваната от него Европейска служба за външна дейност (ЕСВД), която се занимава с чуждата намеса. И то при положение, че е признал, че мандатът му не е достатъчно широкообхватен, тъй като дипломатическата служба няма нужните средства.

Французинът настоя извършителите на дезинформационните атаки да платят цената. Но действията на ЕС трябва да бъдат не само срещу извършителите, но и срещу поръчителите и държавите, стоящи зад тях.