„За да бъде Шенгенското пространство пълно, време е България, Румъния и Хърватия да заемат мястото си в него."

Това заяви еврокомисарят по външните работи Илва Йохансон в Европейския парламент в Страсбург.

Тя участва в обсъждането на доклада на словенската евродепутатка Таня Файон, посветен на годишния доклад за функционирането на Шенгенското пространство през 2020 г.

„Ние сме против Европа на две скорости и ЕС не може да си позволи Шенген да се превърне в двигател на дезинтеграцията“, каза Файон.

Така депутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) коментира факта, че трите страни все още са извън Шенген.

„Цената би била твърде висока, защото бъдещето на Съюза ще бъде поставено на карта. Сигурна съм, че никой не желае това", допълни Файон.

Тя припомни, че България и Румъния все още са в чакалнята и стоят там от десетилетие. Хърватия е на прав път, но окончателното решение и за трите държави е в ръцете на страните членки на Шенгенското споразумение.

Чарли Веймерш от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) подкрепи връщането на контрола по вътрешните граници в Шенгенското пространство. Той изтъкна, че имигранти непрекъснато обират летни къщи в родната му Швеция.

„Вие сте щрауси, които си заравяте главите в пясъка“, обърна се Веймерш към колегите си в пленарната зала.

Томак излезе на трибуната с фланелка с надпис "Румъния заслушава Шенген"

Румънецът Еуджен Томак от Европейската народна партия (ЕНП) застана пред микрофона с фланелка. На нея грееше надпис на английски език „Румъния заслужава Шенген“. Това накара водещата zаседанието да му направи забележка, че не се разрешава да се излиза на трибуната без сако.

Докладът ще бъде гласуван от евродепутатите днес.