Сметната палата влиза на проверка в Министерството на младежта и спорта, заяви служебният ресорен министър Андрей Кузманов на поредна пресконференция.

Повод са обществените поръчки за физкултурните салони, за които Кузманов алармира преди дни - че са печелени от едни и същи фирми и лица, като посочи и други нередности. Неговият предшественик Красен Кралев отговори с пост във фейсбук, като определи твърденията на Кузманов като "откровени лъжи". 

Служебният министър посочи днес, че с решение на Министерския съвет през февруари 2020 г. са отпуснати 25 млн. лв. за изграждане и реконструкция на физкултурни салони. В неделя Кузманов каза, че се разследват 14 договора. Оказа се, че са 26.

"Договорите с фирмите, които участват в изграждането на тези физкултурни салони - първо 14, след това 17, а впоследствие - 26, са сключени през декември", започна бившият петобоец.

За повечето поръчки той изреди следните фирми: "Мадан Спорт", Златоград, "Енчев Група", архитектурно студио "Бояна" и още няколко.

"Другото обезпокоително в цялата тази история е следното - повечето от тези договори са подписани декември. От 1-и до 29 декември са подписани 26 договора, което някъде в пространството някой беше казал, че „за да не се върнат парите на държавата“. Аз мисля, че е по-добре да се върнат на държавата“, добави Кузманов.

„Всичките договори са изплатени на 100%, а не поетапно. При 100-процентово изплащане има такава клауза, но тя трябва да бъде обезпечена с банкова гаранция. Същият ден, в който е подписван даден договор, е подписван и анекс към него. Това, което сме успели да направим е, че изпратихме писмо до всички тези фирми и до 1-ви трябваше да получим отговор", продължи той.

Той обясни, че в Българския стортен тотализатор проверката продължава, а до момента нито един служител там не е уволнен, каквито информации имало. Това ще стане, ако се докажат нередности.

"Тотото е предадено на компетентни органи и се прави проверка. То си работи", заяви Кузманов и отново се спря на свързаната с Васил Божков фирма "Декарт", която десет години е печелила поръчките за доставка на софтуер на БСТ.

Той попита риторично защо е трябвало Америка да сигнализира България по закона "Магнитски", а българската държава не е действала сама. Договорът с "Декарт" е прекратен.