Министерството на младежта и спорта разследва 14 договора, сключени от предишното правителство, на обща стойност от 11,5 млн. лв. Те са за изграждането и ремонта на нови физкултурни салони - програма, обявена с апломб от Красен Кралев и компания. 

Това обяви днес пред Нова служебният министър Андрей Кузманов. 

Оказва се, че тези 14 договора са сключени в рамките на 5-6 дни - между 23 и 29 декември на миналата година и то с дружества, които са създадени буквално месец преди това и именно по тези сделки са и първите им издадени фактури. 

Седем от тези компании пък са и регистрирани на един и същи адрес, от един и същи човек. Според Кузманов, компаниите са регистрирани в периода ноември и декември, тоест точно преди да им бъдат поверени договорите за милиони. 

Както вече свикнахме през последните седмици - и тук са раздавани авансови плащания по неизпълнени все още проекти, въпреки че в текстовете е записано, че плащането трябва да бъде поетапно. 

Именно заради всичко това е започната проверка, а министерството очаква обяснения и от компаниите, спечелили дговорите. 

"Проблемът с авансовите плащания е същият като в казуса "Автомагистрали", но сумите са по-малки. Отделните договори са за от 800 000 лв. до 1 млн. лв.", обясни Кузманов. 

Това е пореден скандал около спортното министерство. Припомняме, че първият бе свързан с федерацията по ММА, водена от Станислав Недков-Стъки, която е получила огромни суми за няколко години.