"Неразделната" балканска двойка България и Румъния изостава от своите европейски събратя в процеса на ваксинация срещу COVID-19.

Едва 17% от българите и 30% от румънците са имунизирани срещу смъртоносния вирус, сочат последните данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията от тази седмица, цитирани от БНТ. При това става въпрос за първа игла, а тези с две дози ваксинация у нас са 15,4 на сто.

За сравнение в южната съседка Гърция броят на имунизираните е 54,5% (46,3 на сто са напълно имунизираните).

Сравнително лошо се представят още няколко страни от бившия соцлагер – Словения, Хърватия, Словакия и Латвия, където броят на ваксинираните не надхвърля половината от населението.

Отличниците са страните от Бенелюкс и Скандинавия. В Белгия и Нидерландия са ваксинирани съответно 78% и 73,3%, а във Финландия и Дания 73% и 70,5%. Така тези четири страни са се доближили най-силно до целта, поставена от Брюксел: 70% от възрастното население да бъде ваксинирано до юли.

В четирите големи икономики на ЕС – Германия, Франция, Италия и Испания, броят на ваксинираните се движи между 63-65%.

Общо от 450 милиона граждани на обединена Европа 225 милиона са си поставили първа игла или това прави около 61,5% от възрастното население. 147 милиона са получили втората доза на ваксината, т.е. те са напълно защитени от коронавирус. В проценти това прави 40,2% от възрастното население.

Изводът е, че в ЕС се запазват големите различия при ваксинирането в отделните страни, завършва информацията на БНТ.