Британският милиардер Ричард Брансън ще полети днес към космоса с космическия апарат на компанията му Virgin Galactic. 

Брансън изпреварва с няколко дни един от конкурентите си в космическия туризъм - основателя на Amazon Джеф Безос, но реално апаратът Spaceflight Unity 22 ще достигне до ръба на космоса.

"Космическият самолет", както го наричат от Virgin Galactic, трябваше да излети в 7 сутринта (16 ч българско време) от базата на компанията в пустинята на Ню Мексико. Както обаче се случва често, полетът се забави с над час и половина.

С Брансън на борда са двама пилоти и трима други пътници. 

Живото излъчване на полета ще се води от комика Стивън Колбер.

Spaceflight Unity 22 няма да излезе в открития космос - вместо това ще се изкачи на подорбитална височина от 55 мили, или около 88 км. Тази височина е избрана, защото е точно над линията, която НАСА определя като начало на космоса - 50 мили или 80 километра. 

Според друга дефиниция обаче - линията на Карман - космосът започва над 100 км над повърхността на Земята, където орбиталните сили вземат превес над земната гравитация. Тази линия се ползва и от Международната авиационна федерация в Швейцария, световно признатият орган за такива стандарти.

Независимо дали Брансън наистина достига космоса или не, НАСА брои всеки, изкачил се над 50 мили, за "астронавт" - и в този смисъл той ще изпревари Безос и неговата компания Blue Origin, чиято ракета излита след 9 дни.

"Би било страхтоно Джеф да дойде и да ни изпрати... и аз бих искал да отида и да гледам как той излиза, и мисля, че и двамата си пожелаваме успех", коментира преди седмица Брансън пред СиЕнЕн.

Кой ще е първи обаче има значение за бъдещия бизнес - космическия туризъм, за който се очаква повишен интерес в следващите години. Virgin Galactic твърдят, че вече имат предварително запазени над 600 места, при цена от 250 хил. долара всяко.

Състезанието в момента изглежда като да е между Blue Origin или Virgin Galactic, но всъщност SpaceX на Илон Мъск, чийто пръв туристически полет тръгва чак през септември, има най-сериозно предимство - компанията през последните години прати няколко астронавти до Международната космическа станция и изстреля стотици сателити в орбита.

Полета можете да гледате на живо тук: