1 104 743 лв. трябва да възстанови "Пирогов" на Националната здравноосигурителна каса.

Това постановява завършилата проверка на НЗОК в болницата.

Тя е установила редица нередности, сред които е и "отчетена, но неизвършена дейност", както и "отчетена и заплатена дейност за пациенти, които не са лежали в лечебното заведение за периода на хоспитализация, отразен в „История на заболяването“. 

Преди седмици беше съобщено от здравното министерство, че подобна проверка тече в "Пирогов". Сигналите, по които НЗОК работеше, бяха за повторно приемане на COVID пациенти, които са лекувани и вече изписани от болницата. Повторният им прием е заради усложнение от болестта, при това много тежки. Проверката беше провокирана от необичайно големия брой на такива пациенти, които са "развили" цироза, бъбречна недостатъчност и т. н., или поне са лекувани по документи по тези клинични пътеки.

 
От "Пирогов" категорично отрекоха подобни обвинения, а пред болницата, която беше една от най-натоварената по време на пиковете на пандемията, имаше "спотанни" протести на благодарни пациенти, възмутени от допускането на нередности.
 

Сред другите констатирани от НЗОК нарушения са още:

· неспазен диагностично-лечебен алгоритъм;

· заплащане на медицинска дейност от осигурени пациенти, която е била заплатена и от НЗОК;

· включени в „История на заболяването“ на осигурени лица медикаменти, които не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение;

Проверката обхваща периода от 28.05.2021 г. до 10.07.2021 г. и е за изпълнение на договора за оказване на болнична медицинска помощ в съответствие с Националния рамков договор (НРД) за медицински дейности за 2020-2022 г.

Проверени са 802 броя документи на пациенти, лекувани по четири клинични пътеки, съобщават от Касата. Това са:

 
- „Диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания (цироза) за лица над 18-годишна възраст”;

- „Диагностика и лечение на остра бъбречна недостатъчност при лица над 18 години”;

- „Оперативни интервенции при диабетно стъпало, без съдово реконструктивни операции“;

- „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения“.

 

"Резултатите от извършената проверка са отразени в съответните протоколи.
 
На основание чл. 409 от НРД за МД 2020-2022 г. и чл.76а от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), лечебното заведение следва да възстанови на НЗОК неоснователно получената сума в размер на 1 068 005.40 лв.
 
На основание чл. 410 от НРД за МД 2020-2022 г. и чл.76б, ал.1 от ЗЗО, лечебното заведение следва да възстанови на НЗОК неоснователно получената сума в размер на 36 737,80 лв.", посочват от НЗОК.

Резултатите от извършената проверка ще бъдат предоставени на компетентните органи.

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по-рано в коментар за казуса "Пирогов" обяви, че вероятно при доказани нарушения ще има и персонално поемане на отговорност като добави, че трябва да се прецени дали става дума за по-частен случай или случващото се е ставало със знанието и на ръководството на болницата.