Имаме данни и предварителни сигнали за нарушения по отношение на НЗОК и за фалшиви хоспитализации в „Пирогов”. Към момента в лечебното заведение тече проверка на Касата. 

Това съобщи по Нова тв зам.-министърът на здравеопазването в служебното правителство Димитър Петров.

"По предварителните данни има такива случаи в "Пирогов", добави той. 

"Касата проверява по своя линия в доста болници, министерството ще реагира съобразно резултатите от проверките. Директори, които са съдействали и не са упражнявали контрол, ще бъдат вероятно отстранени", уточни д-р Петров.

Той отрече да става въпрос за чистка. Посочи, че има няколко проблемни болници в София и в страната в тежко финансово състояние, с лошо управление, но отказа да ги назове преди да приключат проверките. Все пак спомена Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, която била в изключително лошо финансово състояние. 

 
По-късно през деня той уточни, че НЗОК проверява случаите на около 900 пациенти, лекувани от COVID-19 в "Пирогов", които по документи са постъпили отново там месец след изписването си, но вече с други оплаквания. Засега подозрителни са случаите на около 300 пациенти, които са лекувани от коронавирус в спешната болница и около месец, след като са изписани, по документи са постъпили отново в лечебното заведение. Този път те са лекувани по "други клинични пътеки, главно с чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност".

"На този етап има пациенти, които са казали, че не са лежали там, нямат по първоначални данни и такива диагнози", обяви Петров. 

"Пирогов": Текат 6 различни проверки в момента

Болница „Пирогов” излезе с позиция по повод обявеното от д-р Димитър Петров.

„Във връзка с публикация от 10 юни 2021 г. със заглавие „Проверяват „Пирогов” за фалшиви хоспитализации”, която беше препечатана и от други медии, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” ЕАД уточнява: лечебното заведение е едно от най-проверяваните в странaта. В момента текат едновременно шест различни проверки", се казва там.

"Не е работа на Агенцията по вписванията да проверява основания"

Д-р Петров коментира и двата отказа от Агенцията по вписванията да регистрира новите ръководства на болниците "Лозенец" и "Александровска". Вчера здравният министър Стойчо Кацаров призова за проверка от правосъдното министерство на действията на служителите на агенцията и основно на нейната директорка. 
 

„Все още не сме получили отговор от правосъдното министерство. Това е процедура, която се движи от него. Реакцията беше по-скоро провокирана от казуса с „Александровска". В „Лозенец” има обжалване и спиране не по същество, а заради вписването от Софийския градски съд. По същия казус има жалба и от „Александровска” болница, но решението на съда е отрицателно. Те отказват да спрат вписването. Спира го агенцията”, обясни Петров.

Вписването на новия Съвет на директорите на "Лозенец" е спрян от съдебно определение, след като бившият директор Любомир Спасов обжалва уволнението си. Според обясненията в позицията на Агенцията по вписванията от сряда обаче при регистрацията на новата управа на "Александровска" в документите било открито противоречие. Здравният министър отрече да има проблем с предоставената документация, но освен това опонира, че агенцията не е съд, тя само регистрира.

„Не е работа на Агенцията да проверява основания. Те се проверяват от съда. Работата на Агенцията е да направи вписването, а не да преценява дали някой пише грамотно”, повтори този аргумент днес и  зам.-министърът.

"Те трябва да проверят дали има необходимите документи. Не е тяхна работа да проверяват основанията, трябва да видят дали има протокол, с подпис на министъра и необходимите атрибути и да направят вписването", добави той.

"Лозенец" - черна дупка за контролните органи

Незаконните трансплантации от живи донори със съмнително родство са продължили около година и половина. Или по-скоро за това време има документация. Преди това статутът на болницата е съвсем различен - т. нар. правителствена, не е търговско дружество и по думите на зам.-министъра е била "черна дупка за контролните органи в здравното министерство".

"Дефакто нито здравното министерство, нито Изпълнитената агенция "Медицински одит" (предишното име на "Медицински надзор" - бел. ред) имаха достъп до нея. Единствено НЗОК имаше взаимоотношения там", допълни д-р Петров.

Той отново подчерта, че е имало сигнали какво се случва в "Лозенец", агенцията "Медицински надзор" е сезирала и ДАНС, и здравния министър. ДАНС е препратила случая на ГДБОП. 

"Това е дълъг процес, есента вече е имало данни, че има дълбоки съмнения, че тези хора не се роднини. Министърът (по това време вече Костадин Антгелов- бел. ред.) не само не е направил нужното, той има други механизми - може да прати вътрешен одит в болницата, но вместо това е направил конкурс и е назначил отново проф. Спасов малко преди на директора да му свърши мандатът", разкри още подробности от схемата Петров.

Той спомена, че има информации за починал донор от Украйна, като добави, че ще се направят опити да се изясни това с външно министерство.

 
Д-р Петров коментира и как вървят проверките за източването на НЗОК от болница "Лозенец" с фалшиви хоспитализации. В момента имало 5 случая, при които хора са декларирали, че не са влизали в болницата по диагнозата, която е написана.
 
"Те обаче имат подписи в историята на заболяванията и преписката е пратена в полицията за експертиза на тези подписи. Касата е направила представителна извадка от всички болни с тази диагноза, те са доста повече и вероятно след влизането на новия Съвет на директорите в болницата ще се направи по-обстойна проверка на всички. Това е труден процес, тъй като се търсят болни в къщите им, трудно се намират, някои отказват да съдействат", обясни още той.

Накрая призова: "Паметта ни да не бъде толкова къса".