Служебният министър на финансите Асен Василев е един от тримата действащи в момента министри, отказали на "Има такъв народ" да участват в проектокабинета на партията, представен вчера от лидера Станислав (Слави) Трифонов. Шоуменът-политик не даде никакви подробности за причините за отказа, но днес Василев даде малко повече подробности около своя отказ. 

В интервю за БНТ, финансовият министър обясни, че първо - на него е предложено място в ресор, различен от икономическите. Вече е ясно, че ИТН виждала Василев в Министерството на околната среда и водите, макар все още да не е известно защо въобще някой би решил, че той би могъл да работи там. Такова очевидно е и мнението на самия Василев. 

"Аз се чувствам комфортно или в икономиката, или във финансите. От други неща не разбирам, така че няма как да бъда полезен. Какви цели и задачи мога да постигна?", обясни днес министърът. 

Освен това обаче, той призна и за други различия с "Има такъв народ". 

"Моето мнение е, че трябва да се подхожда балансирано, както подхожда служебният кабинет, а те имат доста по-агресивна програма, що се отнася до намаляне на разходите. Това е основното", заяви Василев. 

И макар да не е много ясно какво означават тези различия по разходната част, вчера Трифонов обяви курс към рязко съкращаване на администрацията. Твърде вероятно е да става дума именно за такава агресивна реформа.

Припомняме, че вчера обяснения за отказа си даде и друг министър - Кирил Петков. Той пък обяви, че има различия с хората на Трифонов по отношение на бъдещето на Българската банка за развитие. 

Екипът на Трифонов предвижда приватизиране на банката - 51% през стратегически инвеститор и 49% през Българската фондова борса. 

Петков обаче е на мнение, че банката трябва да остане държавна и при оптимизиране на нейната работа, да продължи да финансира малки и средни предприятия, които нямат възможност да се финансират през търговските банки, заради своя рисков профил например.