"Имам Бойко Рашков, имам Слави Трифонов. Не подкрепяме - остава Рашков, подкрепяме - идва Трифонов. Ако има по-малко зло - да избереш някой."

Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Основна част от неговото изказване днес бе посветено на това да припомни как всички лидери на протестни партии са подкрепяли "Има такъв народ", докато сега са се отрекли от тази партия.

Борисов прочете и свое изказване още от април, в което казал, че "когато българите осъзнаят кой стои зад Слави Трифонов, ще бъде късно".

Лидерът на ГЕРБ заяви, че неговата партия няма да подкрепи кабинета на "Има такъв народ", ще върне втория мандат и няма да подкрепи идеята служебното правителство да стане редовно.

Той обаче каза, че ако от трите партии му поискат 10 депутати за мнозинство, ГЕРБ ще им ги даде. Изтъкна обаче, че те трябва да ги поискат публично.

Борисов открехна леко вратата и за съдебна реформа. За оставка на Иван Гешев той заяви, че никой не е говорил с него.

"Аз също не съм голям фен на специализирания съд и прокуратура, това от Европа го искаха (което е често повтаряна мантра, но не е точно така, защото в европрепоръките фигурира само - магистрати да се специализират в антикорупцията, б.р.).

Всичко може да се постигне с диалог. Не можете - и ние не можем. Отворен съм за диалог, стига да има кой да го води", каза Борисов.

Той припомни, че не е очаквал "Има такъв народ" въобще да успее да прокара правителство.

"Планът с Румен Радев е друг отдавна - Бойко Рашков да вилнее, докато изчегърта колкото може", каза Борисов.

И допълни:

"Само ние се бихме с "Има такъв народ".

За пореден път Борисов заяви, че целта на Христо Иванов била да стане главен прокурор.

"ГЕРБ е партия от ЕНП, с подкрепа от международни демократични партии, от канцлери, премиери. Защо не искат (Демократична България" - б.р.) да разговарят с Дани Митов?

 А искат с Тошко със скафандър. Нали не искахте да съм аз? Не съм аз. Ето го Дани Митов - половината са били при вас.

Тошко Йорданов продължва да ги трича", каза още Борисов.

След миналите избори Даниел Митов бе посочен от ГЕРБ за кандидат-премиер и покани "Демократична България" за преговори, но от коалицията отказаха.

"Едва ли не аз участвам в някакви уговорки. А бе хора, вие щяхте да ме чегъртате, бе, вие сте токсични, аз не ви искам!

При целия тормоз, рекет, арестувани, задържани, включително и днес, и вчера. Викат хора да ги питат за кого са гласували", каза Борисов.

Той коментира и предположенията на Христо Иванов, че ГЕРБ и ДПС биха могли да подкрепят кабинета на "Има такъв народ". 

"Ние можем с всички теоретично. Но единствените, които се биха с "Има такъв народ", са ГЕРБ-СДС. Продължавате да си прокарвате тъпите тези.

Служебна джипка на 16 години при свръхскъпия луксозен Мерцедес (на президента - б.р). Аз си карам партийната кола. Той с три джипа ( Слави Трифонов - б.р.), да не говорим за Макларъните и другите", каза Борисов.

И продължи:

"Умолявам ви, Христо, вие надробихте тази попара - ще я сърбате.

Ако оставите народа на Румен Радев... Стотици милиони похарчихте за избори. Ако вие, водени от Румен Радев, ни вкарате в трети избори и не направите правителство, няма никакво значение какво ще се случва с ГЕРБ.

Две държави останахме без план, некадърници такива. Харвард ли сте, какви сте?! Прави си кабинета по фъншуй".

Борисов коментира и твърденията, че протестните партии не подкрепят кабинета на "Има такъв народ", защото искат да участват с министри.

"Умолявам те, Слави, направи кабинет от 40 министри.  За всички ще има постове. Умолявам те, братко, дай им постове на тези да е мирна държавата. Ще съсипят народа септември и октомври. Кой инвеститор ще дойде? Проявете разум, направете нещо, държавата да работи нормално", каза Борисов.

И продължи:

"Смешната част свърши, започна жалката".

Борисов заяви, че не се притеснява от изборните резултати, според които ГЕРБ за пръв път не е първа сила на парламентарни избори.

"Няма българин, който да ме стигне по успехи в следващите години, по изборни резултати. Искам партията да е стабилна и народът да е добре", каза Борисов.

Той разкри, че ГЕРБ има кандидат за президент, но ще го каже, когато му дойде времето. Единственото, което каза Борисов за бъдещия кандидат бе, че е "умен, висок, красив, с коса".

Шоуто на Борисов завърши с цитати от Христо Ботев.

"Вечер пием, пеем буйни песни, а на сутринта не знаем позор ли е или слава. Четете Ботев, той все едно е писал за днешния ден", заяви Борисов.