Поне 19 са вече жертвите и десетки са обявени за изчезнали след огромни наводнения в Западна Германия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Властите в окръг Ойскирхен съобщиха в четвъртък за осем смъртни случаи заради наводненията.

Спасителните операции бяха възпрепятствани от факта, че телефонните и интернет връзки бяха прекъснати в част от региона, който се намира югозападно от Кьолн.

Полицията в град Кобленц съобщи, че четирима души са загинали в окръг Арвайлер, а около 50 са се покачили на покривите на къщите си в очакване на спасение.

Шест къщи се срутиха за една нощ в село Шулд.

"Съобщено е, че много хора са изчезнали", каза полицията.

Шулд е разположен в Айфел, вулканичен район от хълмове и малки долини югозападно от Кьолн.

Пълният размер на щетите в региона все още не е изясен, след като много села бяха отсечени от водите и свлачища, което направи пътищата непроходими.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват как свободно носещи се коли по улиците от течението и къщи в момента на срутване.

Полицията съобщи, че четирима души са загинали при отделни инциденти, след като мазетата им са били наводнени в Кьолн, Камен и Вупертал.

Германската метеорологична служба DWD прогнозира, че валежите ще облекчат четвъртък.

Шестима загинали в Белгия. Искат евакуация на Лиеж

Прелялата река Маас потопи почти изцяло уличните фенери по крайбрежната улица в Лиеж.

 

Най-малко шестима души загинаха при наводненията, предизвикани от проливните дъждове в Белгия.

Река Маас прелива, а властите в Лиеж настояват града да бъде евакуиран.

Голям част от Валония и няколко провинции във Фландрия са в изключително тежка ситуация. На много места във Валония е обявено извънредно положение.

Двама души са загинали в провинция Лиеж, 4 трупа са открити в околностите на град Вервие. В община Пепинстер са се срутили няколко къщи. На определени места водата стига до кръста. Предприема се евакуация на хората от най-засегнатите региони - провинциите Намюр и Люксембург. На места хора се опитват да евакуира с лодки децата си.

В Южна Белгия е спрян железопътният транспорт. Много пътища за затворени.